Svi na ulice

  2084

  Valungari

  Akcija

  Datum izdanja: 21.07.2011.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Punk, Rock, Ska

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Akcija
  2. Vol or ne vol
  3. Gladne uši
  4. Zemljo
  5. Kraljevina feat. Cinkuši
  6. Nasukan
  7. S pticama
  8. Pik Insomnia
  9. Partner
  10. Antuntun feat. Mali Sesvečani

  Drugi album Valungara otvara naslovna pjesma “Akcija“. Žestoka punk stvar s raspojasanim trubama, harmonikom i energičnim muško-ženskim vokalima, te angažiranim stihovima koji pozivaju na (re)akciju protiv kulture konzumerizma i pasivnog promatranja degradacije društveno-ekonomskih standarda, ujedno je i ponajbolja pjesma na albumu.

  Slijedi “Vol or ne vol” s kojom su Valungari lani, kao i svojedobno En Face ili Kawasaki 3p, poput padobranaca aterirali na Doru. Tu je i “Nasukan“, prema vlastitim im riječima njihova jedina ljubavna pjesma, izvedena na prošlogodišnjim Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku.

  Pjesme na “Akciji” zaogrnute su u punk-rock ruho, s povremenim ubacivanjima reggae i ska ritmova, standardnih začina toga žanra. Može se osjetiti i lagani zagorsko-prigorski prizvuk, ponajprije u vokalnom izričaju glavnog pjevača i tekstopisca Marka Kovačića.

  Tekstualno pjesme uglavnom slijede teme zadane u uvodnoj pjesmi, odnosno daju dijagnozu trenutnog socijalnog i duhovnog stanja nacije. Tako su u tu dijagnozu uključene slike poput “države koja se boji vlasti” i “zemlje znanja i zemlje cajki“.

  Muziku podržava

  U “S pticama” Valungari čeznu za bijegom od sve nehumanije civilizacije i povratkom prirodi, dok je “Pik Insomnia” priča o čovjeku koji zbog rada na traci u mesno industriji boluje od nesanice. Album zatvara “Antuntun” uglazbljena verzija poznate pjesme Grigora Viteza u kojoj gostuje dječji zbor Mali Sesvečani kao efektan kontrast žestokoj svirci benda.

  Većina pjesama na albumu ipak ostaje nedorečena i što se tiče stihova i glazbe. Stihovi se u svojim kritikama rijetko odmiču od oslikavanja očitih problema, te nam time ne ukazuju na ništa što već ne znamo, dok glazbi, premda se drži radiofonične verzije punk-rocka, nedostaje više ljepljivih elemenata kojim bi se odmah hvatali za slušateljeve uši kao što to na primjer čini Hladno Pivo. Tako ni “Kraljevina” u kojoj gostuju Cinkuši nije do kraja iskoristila potencijal te suradnje.

  Dojma sam da će ove pjesme ipak najbolje zvučati u svojim koncertnim verzijama, te da Valungarima najviše odgovara upravo takav direktan kontakt s publikom.

  Ovim albumom oni se pridružuju sve brojnijoj populaciji Hrvatske koja poziva na akciju ‘pa ma kakva ona bila’. No da bi uspjeli motivirati veći broj ljudi takvi pozivi obično moraju biti upakirani u efektne ideje isporučene na karizmatičan način, a toga na “Akciji” prečesto nedostaje.

  Muziku podržava