Svi marš na ples!

  3110

  Belle and Sebastian

  Girls in Peacetime Want To Dance

  Datum izdanja: 19.01.2015.

  Izdavač: Matador Records

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Nobody’s Empire
  2. Allie
  3. The Party Line
  4. The Power of Three
  5. The Cat with the Cream
  6. Enter Sylvia Plath
  7. The Everlasting Muse
  8. Perfect Couples
  9. Ever Had a Little Faith?
  10. Play for Today
  11. The Book of You
  12. Today

  Nenametljiva škotska pop grupa Belle and Sebastian svojim je devetim albumom zatvorila puni krug i to srećom, ne deveti krug pakla, nego se još uvijek igraju rajskim pop-melodijama.

  Počeli su karijeru muzičkim stilom koji se u tadašnjem kontekstu mogao
  nazvati indie pop, a danas se vraćaju s albumom koji bi u tadašnjem
  kontekstu bez problema dobio etiketu mainstream pop. Etikete na stranu, slušatelja očekuje sat vremena i 12 pjesama od kojih “Nobody’s Empire”, “Allie”, “Cat With a Cream”, “Ever Had A Little Faith” i zaključna “Today” dozivaju u sjećanje rane, tihe i mile, folkom oplahnute Belle and Sebastian, a preostali dio albuma se kupa u plesnim ritmovima, a s autorske strane posao je izveden besprijekorno. “Girls in Peacetime Want To Dance” je album koji je po zvuku pristupačan, no same pjesme zahtjevaju dulej preslušavanje i onda sjaje u punini.Uvodna “Nobody’s Empire” unatoč Spectorovskom uvodu (ah, te kastanjete!) priča priču o borbi s kroničnim umorom njihova šefa Stuarta Murdocha, no kad je riječ o pjesmama ovdje, govora o umoru nema. Album ostavlja dojam da je kreiran dugo, iz različitih izvora inspiracije, kako muzičke, tako i tekstualne, uslijed čega djeluje relativno glomazno i možda mrvicu predugo (po slobodnom uvjerenju).

  Prvi singl “Party Line” više će podsjetiti na zvijezde electro-popa osamdesetih, nego na folk rock, a “Play For Today” (vokalni duet Dee Dee Penny iz Dum Dum Girls i Murdocha) i “Enter Sylvia Plath” lete kao da ih je napravio bend koji cijeli svoj radni vijek stvara samo plesnu muziku – iako obje otkrivaju svoje folk-rock porijeklo, samo su odsvirane kao dance pop pjesme, i u tome zvuče više nego dobro. S drugog kraja soničnog spektra se ističe pastoralna “Allie” koja kao da je ispala iz rustikalnih komada The Kinksa iz faze “Village Green Preservation Society”.

  Bez obzira na stilska vrludanja, Belle and Sebastian još su jednom pogodili i na sjajan način pripremaju obilježavanje 20. obljetnice postojanja grupe.

  Muziku podržava