Svemirska gitara

  1078

  Joe Satriani

  Shockwave Supernova

  Datum izdanja: 24.07.2015.

  Izdavač: Sony Music / Menart

  Žanr: Hard Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Shockwave Supernova
  2. Lost In A Memory
  3. Crazy Joey
  4. In My Pocket
  5. On Peregrine Wings
  6. Cataclysmic
  7. San Francisco Blue
  8. Keep On Movin’
  9. All Of My Life
  10. A Phase I’m Going Through
  11. Scarborough Stomp
  12. Butterfly and Zebra
  13. If There Is No Heaven
  14. Stars Race Across The Sky
  15. Goodbye Supernova

  Shockwave Supernova” je petnaesti studijski album gitarističkog boga Joea Satriania.

  Prva, naslovna stvar počinje s praskom dostojnim svoga imena. Slijedi očekivani vrtoglavi let prstiju po vratu gitare. Cijeli album zadržava taj futuristički dekor u kojem Satriani u višoj brzini izbacuje hrpu pomalo hladnih i oštrih melodija. Povremeni nježniji trenutci, poput kratke “Butterfly and Zebra” ili “Stars Race Across The Sky” dođu kao dobrodošli predah od adrenalinske vožnje, a tu su i ležernije skladbe poput “San Francisco Blue” ili klavirom vođene “Keep On Movin“.

  Glavna karakteristika ovog albuma u odnosu na neke prošle u Satrianijevoj diskografiji, jest što je ovaj put album snimio s bendom. Sve pjesme imaju ‘živi’ bas i bubnjeve. Sudjelovalo je nekoliko različitih ritam sekcija. Za bas dionice bili su zaduženi Bryan Beller, Chris Chaney, Bobby Vega i sam Joe.

  Muziku podržava

  Posebno su se istaknula dvojica bubnjara. Marco Minnemann, koji skupa s Bellerom svira u The Aristocrats, svirao je na većini stvari, dok je nekadašnji bubnjar Franka Zappe, Vinnie Colaiuta svirao u četiri pjesme. Puno pjesama ima i dodatne perkusije. Živa ritam sekcija čini pjesme prozračnijima i raznovrsnijima, poput zaigrane “In My Pocket” s dubokim grooveom preko kojeg Satrianijeva gitara pleše.

  Bez obzira na nemali doprinos ostalih glazbenika, ipak u nijednom trenutku ne dolazi u pitanje tko je ovdje u prvom planu. Satriani i gitara s kojom je srastao nikad ne uzimaju predugačku pauzu. “Shockwave Supernova” je stoga album koji je, kao uostalom i cijeli Satrianijev opus, prije svega namijenjen strastvenim zaljubljenicima u tehniku sviranja električne gitare. Ljudi koji radije biraju instinkt i osjećaj nego virtuoznu tehniku ionako nisu ciljana publika za Satrianijev metalni jazz.

  Muziku podržava
  Stisni