Sve je san

  1506

  Mercury Rev

  The Essential: Stillness Breathes (1991-2006)

  dvd

  Datum izdanja: 02.10.2006.

  Izdavač: V2 / Dallas Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Diamonds
  2. Everlasting Arm
  3. In A Funny Way
  4. Goddess On A Hiway
  5. Chasing A Bee
  6. Dark Is Rising
  7. Black Forest (Lorelei)
  8. Holes
  9. Car Wash Hair
  10. Wareham
  11. Empire State (Son House In Excelsis)
  12. Something For Joey
  13. Frittering
  14. Drop In Time
  15. Opus 40
  1. I Don’t Wanna Be A Soldier
  2. I Only Have Eyes For You
  3. Observatory Crest
  4. Streets Of Laredo
  5. So There
  6. Afraid
  7. He Was A Friend Of Mine
  8. Delta Sun Bottleneck Stomp (The Chemical Brothers Remix)
  9. It’s A Man’s, Man’s Man’s World
  10. Clamor
  11. Seagull
  12. Lucy In The Sky With Diamonds
  13. Coney Island Cyclone
  14. Silver Street
  15. Deadman
  16. Philadelphia (KCRW-Morning Becomes Eclectic Mix)
  17. Good Times Ahead
  18. Memory Of A Free Festival

  The Essential: Stillness Breathes (1991-2006)” je kompilacija koja pokriva 15 godina djelovanja neobičnog benda Mercury Rev. U tih 15 godina članovi su se mijenjali, konstantno radili na drugim projektima i paralelno djelovali u The Flaming Lipsima. Nakon odlaska pjevača David Bakera kao srž benda su se izdvojili Jonathan Donahue, Sean Grasshopper Mackiowiack i Dave Fridmann.

  Ipak, Mercury Rev su uspjeli objaviti nekoliko izvrsnih albuma, a na ovoj kompilaciji je napravljen vrlo dobar presjek pjesama s njih. Njihova blještava, sanjiva muzika uvijek je bila nešto posebno. Iznimno melodična s prizvukom psihodelije i free-jazz improvizacija, ona je u isto vrijeme i avangardna i pop.

  Kad se nabroje neki od utjecaja koji se mogu primijetiti – “In A Funny Way” definitivno vuče na The Beach Boyse iz “Good Vibrations” faze, “Chasing A Bee” na Pink Floyde, “Dark Is Rising” na Big Star, itd. – postaje jasno da je u Mercury Revu prisutan duh svih onih predivnih luđaka rocka: Briana Wilsona, Syda Barretta, Alexa Chiltona, pa i Captaina Beefhearta, Arthura Leea, Sergea Gainsbourga i drugih. Svima im je zajednički neki neimenovani, no vrlo ljudski osjećaj.

  Možda će nekome nedostajati neki osobni favoriti, ali prvi CD uistinu pokazuje što je Mercury Rev. Sve pjesme su prave male simfonije, koje su Mercury Rev u zadnjih 15 godina postavile izvan konkurencije u svijetu popularne glazbe.

  Muziku podržava

  Na drugom CD-u se nalaze rariteti, remixi i obrade. Obrade su opet dokaz originalnosti benda, jer su svakoj pjesmi uspjeli dati svoj prepoznatljivi identitet. Sigurno je zanimljivo čuti kako “He Was A Friend Of Mine“, “Streets Of Laredo” ili “It’s Man’s, Man’s Man’s World” zvuči u izvedbi Mercury Reva, dok je “Lucy In The Sky With Diamonds” naravno, savršena pjesma za njih.

  “Stillness Breathes” je odlična kompilacija sastavljena od odličnih pjesama.

  Muziku podržava