Sve je na svojem mjestu…

  645

  Porto Morto

  Porto Morto

  Datum izdanja: 01.12.2016.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Eksperimental, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Hrast
  2. Ručak u podne
  3. Isplazi krovove
  4. Nitko nikad ne ide sza mnom
  5. Ne tko, ni tko
  6. Zadnji dan zime
  7. Kad ih trebam
  8. Previše kraljeva
  9. Omlet
  10. Zrak

  Živimo u vremenu kad mnogi autori pokušavaju miješati sve i svašta, samo da dobiju neki originalan zvuk kojim bi se uspjeli probiti do šireg spektra ljudi. Bend Porto Morto je upravo jedan takav bend.

  Prvijenac “Porto Morto” dokazuje da se i u današnje vrijeme mogu raditi inovativne stvari pretumbavajući mnoge popularne žanrove kroz vizuru eksperimentalnih i progresivnih elemenata, sve da se dobije što zanimljiviji zvuk. Tako smo dobili album koji je u rangu sa svjetskim izvođačima koji podjednako rade transžanrovsku glazbu, ali ipak nešto nedostaje za bitniji iskorak na našoj sceni…Osnove pjesama su plesne pop note koje su potom dekonstrukcijom odvedene u neke druge smjernice, pa tako već u uvodnoj “Hrast” imamo nekoliko vrlo kompleksnih dijelova koji zajedno (ne)čine cjelinu. Sam početak djeluje kao pomalo ambijentalni Kraftwerk na kojeg uletavaju psihodelični vokali, sredina pripada trubačima koji kroz gotovo etno atmosferu nas uvode u finale pjesme koje podsjeća na soundtracke Tarantinovih filmova.“Ručak” je eksperimentalna plesna pjesma strganog ritma i ponovno s jakim puhačkim instrumentima, “Isplazi krovove” je najlaganija, u vidu današnjih kretanja na inozemnoj glazbenoj sceni, “Nitko nikad ne ide za mnom” se čini najintrigantnija, dok prvu polovicu albuma zatvara “Ne tko, ni tko” koja će idealno leći fanovima nešto mračnije glazbe.Do kraja albuma nastavljamo dobivati priču u kojoj se ispremiješavaju razni elementi u priču koja je poprilično kompleksna, pa tako “Kad ih trebam” zvuči kao da je napravljena u nekom okultnom ritualu, dok “Previše kraljeva” balansira između vrlo sumornih tonova, do blistavo vođenih klavijatura.

  U današnje vrijeme kad se nešto ne zna objasniti, mnogi koriste riječ urbano jer je drugačije od ostalog. Porto Morto nisu ‘urbani bend’ s ‘urbanim albumom’, već kolektiv koji vrlo dobro prati što se događa na inozemnoj glazbenoj sceni, pa to primjenjuju lokalno kombinirajući mnoge zanimljive žanrove.

  “Porto Morto” je vrlo zanimljiv album koji kombinira progresivni pop s eksperimentalnim elementima, te velikom dozom puhača čime dobivamo vrlo šaroliku plesnu glazbu koja se odriče modernih pop postulata. Ipak, s ponekim jačim refrenom, vjerujem da bi učinak bio uspješniji, te prije svega prihvatljiviji radio postajama. Bojim se da će ovako pjesme ostati zakopane u određenom glazbenom krugu koji prati scenu, ali teško više od tog, iako je sve na svojem mjestu i pjevaju na hrvatskom…

  0 Shares
  Muziku podržava