Sve je doista novo

  1064

  Jack Penate

  Everything is New

  Datum izdanja: 22.06.2009.

  Izdavač: XL Recordings

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Pull My Heart Away
  2. Be The One
  3. Everything Is New
  4. Tonight’s Today
  5. So Near
  6. Every Glance
  7. Give Yourself Away
  8. Let’s All Die
  9. Body Down

  Kada je nakon svoga prvijenca “Matinee” (2007.) londonski poklonik ska-popa Jack Penate kazao kako drugi album želi snimiti čim prije kako ne bi pustio korijene u samo jednom stilu, malo je tko njegove riječi shvatio ozbiljno. Ali nema više turbo rockabilly popa, jer kako naslov albuma kaže – sve je novo.

  Već se prvim singlom “Tonight’s Today” moglo naslutiti kako je Penate napravio strahovito velik korak odmaknuvši se od komercijalno uspješnog, no u zbilji tek prosječnog rockabilly izvođača. Indie stil naslijedili su afrobeat, calypso i pregršt drugih alternativnih elemenata koje je vješto spojio u čvrstu i stabilnu cjelinu. Jedina poveznica s prethodnikom ostao je njegov soulom obojani glas.

  Red dubstep beatova i zborskog pjevanja, nekoliko trikova s puhačima i učas dobijete atmosferu nadrealne zabave, gotovo kao da vam pogrebna povorka New Orleansa promaršira kroz sobu.

  Tekstovi svih devet pjesama samo potvrđuju koliko je napredovao kao autor, postao zreliji, nekako mračniji, ali i spokojniji. Kao da je dvije godine proučavao stoicizam, Schopenhauera i budizam te njihova učenja sveo u kratak sažetak ‘svi ćemo umrijeti i malo kada dobijemo ono što želimo, ali to je u redu’.

  Everything Is New” nije samo drugi, najteži album posve neočekivanog smjera (i to u godini koja baš i nije jedva čekala novog Penatea), već i naznaka kako treba pripaziti na ovoga momka koji očito nije jedan od onih kojima se s prvijencem posrećilo.

  Muziku podržava