Suvisao i zaokruženi debi NLV-a

  1664

  NLV

  NLV

  Datum izdanja: 24.11.2016.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Alternative, Folk-Rock, Psychedelic

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bitter
  2. Look Around You
  3. Sister of the Sun
  4. AIWOOE
  5. Taking Away
  6. Not Dark Yet
  7. All The Colours
  8. Wake Up (Lies)
  9. Pain
  10. My Funeral

  Ne toliko davno formirani indie folk trio Nikol, Luka i Vedran je evoluirao u petočlani sastav pod imenom NLV i u toj su postavi objavili svoj prvi dugosvirajući projekt “NLV”.

  Njihov debi pokazuje sve vrline i mane nadarenih domaćih muzičara koji snimaju albume na engleskom. Da, to zvuči svjetski. Hoće li se to probiti ‘vani’? Uz dobar horoskop, možda. Preporuča se držati fige u slobodno vrijeme.Albumom dominira glas Nikol koje će stare psihodeličare podsjetiti na Grace Slick iz legendarnih hipija Jefferson Airplane, a nove indiejanere na gomilu nekih drugih, malo starijih indiejanera, koji su još uvijek mnogo mlađi i manje poznatiji od Grace Slick. Svirka je začuđujuće dobra za jedan ipak debitantski sastav, malo je tu pomogao i Marijan Jelenić iz Nole. Snimljeno je u studiju Partyzan u Puli.

  Muziku podržava

  Gitare imaju ljupki eho i efekte po cijelom albumu, kako već to dolikuje psihodeličarima (pogotovo na “Pain“, koja će podsjetiti na stari trik snimanja solaža unatrag), flaute i gajde(?!) su se u “Not Dark Yet” uklopile poput žaruljica na ukrasima u adventskom Zagrebu.

  Sisters of The Sun” ima ukletu ljepotu, a “AIWOOE” potiče čovjeka da nađe San Francisco na karti, popne se na vrh najviše zgrade u kvartu i na sav glas se dere: “Vodimo ljubav, a ne rat”. U odnosu na Jeffersone NLV su introvertiraniji, i gle čuda, zvuče manje opojeno/opijeno (odnosno, zvuče manje kao drogeraši), više kao likovi koji svoju sreću nalaze u svom tihom, tajnom, emocijama bujnom i maštovitom životu. I u ostvarivanju takve vizije zvuče suvislo i zaokruženo.

  S obzirom da su po žanru im slični Pridjevi postali kultna atrakcija, slično se može očekivati i za NLV. Iako, pjesme na engleskom nisu pomogle ni Ivanu Vragoloviću, ni Luki Belaniju, ni Gibonniju, još se Lovely Quinces bori s njima na koncertima po dalekim Europama. Dobit će nešto komplimenata na portalima, možda i kakvu nagradu iz spektra Porin, tipa, u kategoriji “Najljepši ženski vokal u petočlanom sastavu u kojem su preostala četvorica muškarci”, tri i pol tapšanja po ramenu, a onda – borba s formatiranim radijskim postajama.

  Ukratko, za NLV je (na žalost) budućnost – vani.

  Muziku podržava