Superlatin

  1651

  Santana

  Corazon

  Datum izdanja: 07.05.2014.

  Izdavač: RCA / Menart

  Žanr: Latino, Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Saideira (feat. Samuel Rosa)
  2. La Flaca (feat. Juanes)
  3. Mal Bicho (feat. Los Fabulosos Cadillacs)
  4. Oye 2014 (feat. Pitbull)
  5. Iron Lion Zion (feat. Ziggy Marley & ChocQuibTown)
  6. Una Noche en Napoles (feat. Lila Downs, Nina Pastori & Soledad)
  7. Besos de Lejos (feat. Gloria Estefan)
  8. Margarita (feat. Romeo Santos)
  9. Indy (feat. Miguel)
  10. Feel It Coming Back (feat. Diego Torres)
  11. Yo Soy la Luz (feat. Wayne Shorter & Cindy Blackman Santana)
  12. I See Your Face

  Za razliku od prošlog, mahom instrumentalnog albuma “Shape Shifter” iz 2012. godine, koji je odavao dojam skromnog, uradi-sam projekta na kojem Carlos Santana samo želi svirati gitaru u miru, na novom albumu zvanom “Corazón” Santana i njegov stari prijatelj Clive Davis su opet u blockbuster modu, samo što su ovaj put fokusirani na različito tržište od onoga kojem su bili namijenjeni mega-uspješni “Supernatural” i njegovi nasljednici.

  “Corazón” se prestavlja kao prvi ‘all-latin’ album Carlosa Santane. Formula sa “Supernatural” se i ovdje ponavlja: Santana i njegov bend upareni su s drugim zvijezdama, samo što je ovaj put riječ o nekim od najpopularnijih izvođača iz Latinske Amerike ili latinoameričkih korijena.Album tako otvara Samuel Rosa iz popularnog brazilskog ska-rock benda Skank koji pjeva svoju pjesmu “Saideira“. Pjesama je onakva kakva je već latinska pop glazba – plesna, senzualna i blještava, s puno naglaska na puhačke instrumente i udaraljke. Naravno tu je i Santana sa svojom gitarom, svaka odsvirana nota ima njegov patentirani zvuk. Nacrt je to za cijeli album.Kolumbijska zvijezda Juanes gostuje u obradi pjesme “La Flaca” španjolskog rock benda Jarabe de Palo (aka Jarabedepalo). Jedna je od onih koje prve ulaze u uho svojim opuštenim, sunčanim, seksi pop-rockom. “Mal Bicho” s Argentincima Los Fabulosos Cadillacs je puna konga i timpana, odnosno zaraznog ritma u stilu Macarene.

  Neke pjesme su otpjevane i na engleskom ili kombinaciji engleskog i španjolskog. Ziggy Marley je izveo ažuriranu verziju očevog reggea-rocka “Iron Lion Zion”. Globalno popularni Kubanac iz Miamija, Pitbull, repa u “Oye 2014“, novoj verziji “Oye Como Va” Tita Puentea koju je Santana već slavno obradio na “Abraxas” iz 1970. Nova verzija namijenjena je za klubove i beach barove, te bi mogla biti jedan od hitova ovog ljeta, no izgubila je gracioznog i bezvremenost svojih predaka.

  Muziku podržava

  Romeo Santos , velika zvijezda moderne dominikanske glazbe bachate, pjeva “Margarita” na kombinaciji engleskog i španjolskog. Pjesma je čisti tekući šećer, od vrste koja rastapa gaćice curicama. S lakoćom ulazi u uho i uz “Oye 2014” ima najveći hitoidni potencijal.

  Lila Downs, Nina Pastori i Soledad gostuju u senzualnoj, jazzy “Una Noches En Napoles” u kojoj Santana svoj nadaleko prepoznatljiv zvuk za promjenu svira na akustičnoj gitari. Tu je i velika latino diva Gloria Estefan koja pjeva “Beijo de Longe”.

  U “Indy” s Miguelom naglasak je stavljen samo na gitare, a “Amor Correspondido” se drži srednjestrujaškog pop-rocka. Drugi je par rukava “Yo Soy La Luz“, Santanin original u kojem njegova supruga Cindy Blackman svira bubnjeve, a Wayne Shorter je dodao jazz solo na saksofonu. Kratki instrumental “I See Your Face”, koji u originalu potpisuje legendarni brazilski jazz gitarist Bola Sete, zaključuje album.

  Premda “Corazon” vjerojatno neće ponoviti uspjeh “Supernatural” – teško je na njemu izdvojiti hit koji bi mogao parirati “Smooth”, a tu je i zakon opadajućih prinosa prilikom ponavljanja formule – ipak je riječ o osvježenju u odnosu na druge Santanine superteškaške projekte koji su slijedili “Supernatural”, te bi album mogao imati dobro prođu, ponajprije među latino zajednicom. Dobro će doći i onima koji trebaju neobveznu, pitku, mainstream ploču za ljeto koje slijedi.

  Muziku podržava