Šumovi protiv valova: Pobjeda šumova i valova

  538

  Šumovi protiv valova

  Šumovi protiv valova

  Datum izdanja: 20.02.2019.

  Izdavač: PDV Records

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ustanak
  2. Košmar
  3. Pulsacije
  4. Na rubu povijesti
  5. Beskraj
  6. Zlo je dobro

  Iako ekipa iz benda Šumovi protiv valova su protiv digitalnog snimanja albuma, na svu sreću nisu bili protiv digitalnog formata, pa je njihov prvijenac došao brzo do mojih ruku i ušiju. Lagano prebacivanje fajla na USB, uštekavanje u liniju i jedno beskrajno putovanje je započelo.

  Nekako nisam od onih koji preferiraju instrumentalne albume, pa me još više iznenadilo kako sam naćulio uši i počeo slušati svaki odsvirani ton. Ubrzo me to odnijelo u svojevrsnu meditaciju gdje sam prestao raditi ono što sam radio do tog trenutka i jednostavno uživao u glazbi koja je izlazila iz zvučnika.

  Muziku podržava

  Teško možemo reći da je tu išta revolucionarnog jer danas malo što može biti revolucionarno, barem što se glazbe tiče. Ipak, Šumovi protiv valova uspjeli su lijepo zaokružiti svoj zvuk ispremiješajući mnogo tog kroz ovih šest pjesama. Da, da sam lijen, rekao bih to je post-rock jer su samo instrumentali na albumu, ali Šumovi protiv valova pokazuju da su vrlo iskusna grupa koja je na ovom radila dugo vremena.

  Album je sniman analogno i u tom dijelu se nije ništa odstupalo. Sve je ponuđeno na slušanje točno onako kako je odsvirano u studiju, a post-produkcije nije bilo. Prije ikakvog snimanja, vjerojatno su bacili kompjutor u električni otpad, samo da ne bi došli u napast koristiti ga na bilo kakav način. Rezultat svega toga je i više nego dojmljiv.

  Pjesme su mistične, složene od mnogih dijelova koje potom daju jednu ambijentalno-psihodeličnu rock cjelinu u kojoj često ima različitih improvizacija i ‘čudnih’ zvukova koji odlično nadopunjuju bazičan ritam. Sve to daje specifičnu atmosferu zbog koje mi je sad potpuno jasno zašto me toliko zaokupilo.

  S uvodnom “Ustanak” možemo lijepo opisati svu progresiju koju bend nudi. Sam početak pomalo djeluje kao neki radovi Einstürzende Neubautena – hipnotična atmosfera s povremenim uvrnutim rifom i nizom neuobičajenih zvukova, da bi pjesma kroz par minuta dobila jednu (ako mogu biti slobodan i reći) gotovo pop melodiju, nakon koje ide daljnja progresija čas bučnije, a čas prigušenije… I tako pjesma traje i traje i maksimalno vas uvlači u taj ambijent do vrlo ekspresivnog finala.

  Kako se pjesme nižu, tako vidimo da je svaki put nešto drugo nit vodilja za inspiraciju kad se krenu poigravati sa svojim idejama. Ponegdje sve zvuči kao neka laganija i zaigrana verzija ranog Kraftwerka ili Bauhausa (“Košmar”), ponegdje su vrlo mirni i spokojni kao da žele bezbrižno utonuti u san.

  Ne bi me uopće začudilo da već na kraju veljače imamo jedan od najjačih kandidata za album godine jer Šumovi protiv valova imaju sve što treba imati za nešto tako. Specifičan zvuk izbalansiran lijepim i intrigantnim melodijama neopterećen nekim uspjehom, a ispucava samo predivne zgoditke. Ovo se jednostavno zove pobjeda šumova i valova.

  Muziku podržava