Suede još uvijek svježi i inventivni

  1138

  Suede

  Night Thoughts

  Datum izdanja: 22.01.2016.

  Izdavač: Warner Music / Dancing Bear

  Žanr: Britpop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. When You Are Young
  2. Outsiders
  3. No Tomorrow
  4. Pale Snow
  5. I Don’t Know How To Reach You
  6. What I’m Trying To Tell You
  7. Tightrope
  8. Learning To Be
  9. Like Kids
  10. I Can’t Give Her What She Wants
  11. When You Were Young
  12. The Fur & The Feathers

  Nije dugo trebalo čekati na novi album Suedea.

  Nakon “Bloodsports” iz 2013. koji je donio mali zaokret u zvuku, sedmi album “Night Thoughts” slijedi tu putanju. Zanimljivost je ovog albuma i prateći film jednakog imena.Uvijek su bili jedni od prvaka britpopa, od devedesetih naovamo i taj su status samo potvrdili novim albumom. Taj mali zaokret značio je prije svega malo suvremeniji zvuk s utjecajima post-punka, ali Suede su zadržali svoj poznati zvuk, samo su ga suptilno transformirali u modernije ruho.Producent je albuma Ed Buller s kojim rade već dosta dugo i to je jedan od razloga zašto je Suede i dalje prepoznatljiv bend s istančanim britpopom kojeg sviraju godinama i kojeg su podigli za još ljestvicu više novim albumom.“Night Thougts” je pomalo mračan album, ali na smo već navikli u diskografiji ovog benda. Prožet je tematikom mladosti, prolaznosti, buntovništva i odnosa, između ostalog. Brett Anderson i njegovo pisanje sazrijevaju sa svakim novim albumom. Na ovom je primjetna preokupacija budućnošću, sazrijevanjem, individualnošću koja je sagledana iz vizure zrelosti koja nije otišla u inertnost i apatiju, nego je još uvijek svježa i inspirativna. Brett i Suede kao da ne stare i ovaj je album jednako iskričav i strastven kao albumi s njihovih početaka.Uvodna “When You Are Young” to najbolje pokazuje i tekstom i izvedbom. Dobar je uvod u album s mističnim zvukom koji priziva ostatak albuma s tim mračnim tonom koji je itekako prisutan.

  Ako bismo trebali izdvojiti hit, to je “Outsiders” koji spaja stari Suede s tim modernijim zvukom s prethodnog albuma.

  Muziku podržava

  Usporedbe s “Beautiful Ones” su opravdane jer ova numera je pravi indikator onoga što Suede jesu – i buntovnici i kritičari koji su spremni prihvatiti novo, ali ujedno zadržati staro i to reinterpretirati na svjež način koji ne prelazi u forsiranje i pretencioznost, nego je uvijek odmjeren i sa stilom.

  Većina je pjesma malo laganijeg tona u nižem ključu, ali ipak u pozadini zaiskri onaj britpop s izraženim gitarama kao u “I Don’t Know How to Reach You” i “I Can’t Give Her What She Wants”.

  Tightrope” u sredini albuma je kao mali intermezzo u kojem se prelamaju laganiji i žešći zvuk s početka i kraja albuma.

  Priča s početka i uvodne stvari, zatvara se s “When You Were Young” koja je predivno orkestrirana i poželite da traje malo duže.

  “Night Thoughts” je nastavak uspješne putanje Suedea koji je u rangu sa svojim prethodnikom, ali i cijelom diskografijom. Najveće su vrline albuma odmjerenost i uspješno spajanje starog i novog. Suede nas uvijek iznova uspiju iznenaditi sa svježinom i inventivnošću kojom se malo koji bend može pohvaliti.

  Muziku podržava