Strast, strast i samo strast

  1248

  Putumayo presents Tango Around The World

  Kompilacija

  Izdavač: Putumayo / Aquarius Records

  Žanr: Latino, World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ousmane Touré – Dimba (Senegal)
  2. M.A. Numminen & Sanna Pietiäinen – Kangastus (Finland)
  3. Melingo with Florencia Bonadeo – Leonel el Feo (Argentina)
  4. Fortuna – Tango Idishe (Brazil)
  5. Federico Aubele – Pena (Argentina)
  6. Electrocutango – Felino (Norway)
  7. Alexis Kalofolias & Thanos Amorginos – Gia Ligo (Greece)
  8. Earth Wheel Sky Band – Gipsy Tango (Serbia)
  9. Liana – Estrela da Tarde (Portugal)
  10. Cáceres with Ariel Prat – José Mármol y Tarija (Argentina)
  11. Hugo Díaz – Mi Buenos Aires Querido (Argentina)

  Tango je ples nastao u Argentini i Urugvaju, karakterističan je po pokretima i stavu tijela, a smatra se jednim od ‘najstrastvenijih’ plesova. Pokreti, ritam te položaji tijela sugeriraju na široku paletu emocija koje se izmjenjuju svakim novim taktom.

  No, dok se emocije mijenjaju, intenzitet ostaje isti. Ljubav, mržnja,
  srdžba, želja za osvetom, ljubomora, strah od napuštanja, sve to može
  egzistirati unutar jedne pjesme samo ako je jako intenzivno.

  U stručnoj literaturi o međuljudskim odnosima (Gloria) može se katkad pronaći očajnički savjet pripadnicima muškog spola koji nikako da nađu “onu pravu”. A savjet glasi – upišite tečaj plesa. I, kad smo već na učenju plesova, za oko nam zapada ples koji ima toliko zabacivanja glave, malo približavanja pa udaljavanja, erotičnih pokreta – tango.

  Izveden uz pratnju akustičnih instrumenata (harmonika, gitara, melodike, gudači, klavir, basovi, ima malo i elektronike, ali ‘akustika’ dominira) evocira vrijeme kad je nastao, velike dvorane, mnoštvo znojavih mornara i teta željnih provoda (zato su zabacivale glavu, da udahnu zrak jer su muškarci bazdili po znoju), tango kao žanr muzike je posveta muško-ženskim odnosima – što su ti odnosi kompliciraniji, posveta je bolja.

  Muziku podržava

  Putumayo presents Tango Around The World” je kompilacija pjesama nastalih u raznim dijelovima svijeta (Argentina ipak dominira) čija je baza, vjerovali ili ne, tango.

  Povremeno stvar ode preširoko: “Gia Ligo” svojom elektronikom daje odličan štimung i vjerojatno je najbolja pjesma na kompilaciji, ali i najviše odudara od ostatka priče. “Felino“, šesta pjesma po redu, svojom repetitivnošću ostavlja sličan dojam kao i “Don’t Fight It, Feel It” Primal Screama na albumu “Screamadelica”. Drugim riječima, riječ je o riffu, koji se ponavlja, ponavlja, ponavlja, čak i snimka ima smisla, no opet je fokus te pjesme predaleko od ostatka ploče. Album zatvara izvrsna “Mi Buenos Aires Querido“.

  “Putumayo presents Tango Around The World” standardno je dobra kompilacija koja nosi etiketu Putumayo, iako se mogao napraviti i bolji izbor, slušatelj će dobiti heterogene senzibilitete, različite kombinacije instrumenata i zainteresiranima će dati ono što žele, na koje se sve načine osjećaji mogu izraziti kroz tango.

  Muziku podržava