Strah u lijepom pozadinskom svijetu

  341

  Scale the Summit

  In a World of Fear

  Kompilacija

  Datum izdanja: 19.05.2017.

  Izdavač: DIY

  Žanr: Ambijentalna muzika, Progressive Metal, Progressive Rock

  Popis pjesama:

  1. Mass
  2. Astral Kids
  3. Royal Orphan
  4. Cosmic Crown
  5. Witch House
  6. Neon Tombs
  7. Opal Bones
  8. Dream 12
  9. Goddess Gate
  10. The Warden

  Scale the Summit još od “The Collective” albuma mi stoji kao jedna od najsimpatičnijih varijanti instrumentalnog prog benda. Ne zato što su najorginalniji (jer nisu), ne zato što su najveći virtuozi (jer vjerojatno nisu), ne zato što su najslušljiviji (jer nisu) i ne zato jer su najčudniji (jer nisu). Ali su nekako – sve to!

  E sad, ‘jesu li’ ili ‘je li’, pitanje je koje cijela scena postavlja nakon što su u predvečerje ovog albuma otišli i bubnjar i basist i gitarist i ostavili Chrisa Letchforda samog od originalnih članova. Zašto? Prava poslovna muzička priča… Za početak, čovjekova žena postala je uspješna spisateljica, a on je svoj privatni biznis (knjige s tablaturama) bez grižnje savjesti prodavao na merchu njihove turneje. Neki kažu da je grazmivi papak, a neki da su ovi ljubomorni. On sam kaže – ‘bend je biznis’.

  I jest! Vremena su takva, svijet je takav, muzika je takva. Problema u raju imaju i obitelji i poslovni partneri, pa gdje neće putujući bendovi? Što je rezultat tih pozadinskih događaja – muzika. I to nam ne bi trebali biti bitno, barem ne dok ne znamo točno kako je to i točno što se događalo. Uostalom, kad smo kod pozadine, baš ta muzika Scale the Summita o kojoj pričamo često zna tako zvučati – pozadinski. Prekrasno, učeno, profesionalno, uredno… Kao špica nekakve simpatične emisije koju vodi Krešimir Mišak.

  Muziku podržava

   

  S obzirom da je pogubio uhodane članove, ovo im je prvi album na kojem imaju gostujuće muzičare (većinom gitarističke virtuoze da mu rade društvo). Taj njegov, kako ga voli zvati, adventure metal ponajbolje zvuči na  “Royal Orphan” i “Opal Bones”. Pjesme su kompletne, djentaste ali nedovoljno duboke i namrštene za djent. Ili su ljepuškaste, ali nekad i prenakrcane protokolarnim svečanim zvukom koji ih čini nedovoljno pop, ali i nedovoljno metal. Plovno i manje komplicirano (ovisi s čim se uspoređuje) proletjela je “Dream12″, a ukoliko tražite čvrstinu i agresiju (ako se to ikad ikako može tako zvati) tu je “Goddess Gate”. No, i takva najbrža i najmetalnija, svejedno apsolutno ništa ne prepušta nekakvom neurednom slučaju.

  Tu i tamo nekakve klavijaturice (ili mega-isprocesuirane gitare), virtuozni arpeggio i (pre)savršeni zvuk na pamet vraćaju titane Dream Theater, ali za one koji traže nešto novo tu su sveprisutni Animals As Leaders dijelovi. Istina je da nerijetko pjesme pokušavaju biti nasilno jazzy, samo da bi pokazali da se znaju zaigrati iznad ljepuškastoga i plovnoga. Ali tako je to kad ubijaš svoje instrumente – nekad tu sposobnost ne znaš ostaviti po strani.

  Scale the Summit (tko god u njemu bio) zna složiti prekrasan prog album prošaran svime spomenutome i po tome je “In a World of Fear” dobar album. Ako ništa drugo – pozadinski.

  Muziku podržava