Strah i panika od utjecaja iz ’90-ih

  913

  Media stres

  Fear and Panic EP

  Datum izdanja: 13.03.2013.

  Izdavač: DIY

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Fear & Panic
  3. My Former Love
  4. One More Time
  5. Hazardous Hallucinations
  6. Afraid
  7. Cataclysm

  Media stres dolazi iz Male Subotice pored Čakovca, a postoje od 2012. Krenuli su kao četvorka, pa nadodali još jednog člana, da bi potom shvatili da kao trojka djeluju najuvjerljivije.

  Današnju postavu benda čine Karlo Komorski (vokal i gitara), Matej Obadić (bubnjevi i prateći vokal) i Saša Hutinec (bas gitara i prateći vokal), a u ožujku su izdali najavni EP “Fear and Panic” sa šest pjesama (plus intro) na kojem su pokazali kakvim se izričajem žele baviti.Odlično je da se mnogi mladi bendovi u startu odlučuju na EP izdanja i tako dobivaju input što i kako dalje jer prerano izdavanje cijelog studijskog albuma može biti pogubno za njih. To se odnosi i na Media stres u kojima se vidi potencijal, ali dosta slabom snimkom i kopiranjem mnogih bendova iz ’90-ih na nešto svježiji način odaju dojam da se glazbene ideje trebaju još malo kuhati u njihovim glavama.Naravno, nešto slabiji produkcijski zahvati mogu se opravdati time što mnogi novi bendovi još nemaju para za dobrog producenta, pa im djelomično možemo oprostiti dijelove u kojima ponajviše štekaju, a tog ima podosta, posebno u glasnijim temama gdje većina glazbene slike nije dovoljno izražena, već je dosta zamagljena.

  To se najviše osjeća u “Hazardous Hallucinations” gdje zvuče kao neinspirirani Creed s gitarama u refrenskim dijelovima zamućeni čudnim zvukovima koji totalno uništavaju pjesmu. Nažalost, takvih primjera ima nekoliko (u zadnjoj “Cataclysm” mogli su mnogo upečatljivije umiksati vokal i bubanj), pa smatram da su mogli sve više ostaviti kako je i prvotno odsvirano, zato je bolje da se vratim na pozitivne stvari.

  Muziku podržava

  Bend se najbolje osjeća u hitoidnijim stvarima, a to se najbolje osjeća u nešto bržoj “My Former Lover” koja bi mogla postati vrlo zapažena pjesma da smo normalna država ili pak power balada “Afraid” koja evocira na momente u ’90-ima kada su hard rockeri vrlo često znali dominirati top ljestvicama ovakvim baladama.

  Široki dijapazon utjecaja, od početnog hard rocka do alternativnog grunge i post grungea ’90-ih daje osnovnu sliku Media stresa u kojoj se relativno dobro drže. Uz malo više hrabrosti pri skladanju, te nešto upečatljivijoj i energičnijoj produkciji, možemo ozbiljno računati na Media stres kao jednu od naših atrakcija za budućnost, jedino ako neće biti ponovnog razmimoilaženja u mišljenju kojim putem krenuti.

  Sam sjever Hrvatske (plus naravno već standardni problem pjevanja na engleskom jeziku) mogao bi biti još jedan minus bendu, ako neće ozbiljno zapeti i svirati svugdje gdje ih se pozove. Ako uspiju prebroditi sve te probleme i energičnije oplemene vlastitu svirku, Media stres bi mogao biti zanimljiv alternativni proizvod, a nešto dalje teško će dogurati.

  Muziku podržava