Sting & Shaggy: Stingov izlet u tropske krajeve

    959

    44/876

    Izdavač: A&M Records

    Žanr: Reggae

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. 44/876
    2. Morning Is Coming
    3. Waiting For The Break Of Day
    4. Gotta Get Back My Baby
    5. Don’t Make Me Wait
    6. Just One Lifetime
    7. 22nd Street
    8. Dreaming In The U.S.A.
    9. Crooked Tree
    10. To Love And Be Loved
    11. Sad Trombone
    12. Night Shift
    13. If You Can’t Find Love
    14. Love Changes Everything
    15. 16 Fathoms
    16. Don’t Make Me Wait (Dave Audé Rhythmic Radio Remix)

    Sto pitanja mi se vrti po glavi od kada sam prvi put čula za ovu kolaboraciju. Ovaj album iznenađuje kao srpanjske temperature u travnju pa, čak i ako nas klima iznenadi nekim minusima, 44/876″ vraća ljeto bez problema. Brojevi u naslovu albuma su spoj pozivnih brojeva obje države iz kojih izvođači dolaze.

    Da mi je netko na početku prošlog desetljeća, dok je Shaggy žario i palio MTV kanalima, rekao da će jednog dana upravo on snimiti reggae album sa Stingom vjerovatno bi umrla od smijeha bez obzira na to što sam bila dijete. Engleska rock legenda i jamajčanski dancehall hitmaker svijetu su se kao duo predstavili na ovogodišnjim dodjelama nagrade Grammy s prvim singlom “Don’t Make Me Wait”. Politički i povijesno, Engleska i Jamajka jesu povezane, ali glazbeni izričaj i dosadašnji rad obojice spojen u jedan album je zaista bila iznenađujuća vijest u glazbenom svijetu.

    Spomenuti singl duo je izveo i na proslavi 92. rođendana kraljice Elizabete u Royal Albert Hallu. Po izrazima lica nekih pojedinaca u publici može se zaključiti kako i njima nije bilo jasno što se događa.

    Muziku podržava

    U jednom od intervjua, izjavili su da je album nastao spontano i prirodno – upoznao ih je zajednički prijatelj i snimljena je prva pjesma “Don’t Make Me Wait”. Nakon nje su odlučili skupa posjetiti Jamajku i po povratku snimiti ostatak albuma, ukupno 16 pjesama koje zaista prenose pozitivnu energiju. Ali ako je već ‘reggae čekanje’ u pitanju, navikla sam čuti Boba Marleya i “Wait In Wain”, tako da je susret s prvim singlom već bio zbunjujuć.

    Iako je primarno reggae žanr u pitanju i Shaggy dominira svojim stilom, u dosta pjesama ipak se osjeti Stingov zvuk i više rock elemenata. Jedan od primjera je pjesma “Dreaming In The U.S.A”. koju u ovu priču veže samo Shaggyjev vokal.

    Izdvojila bih i pjesmu “If You Can’t Find Love” – osim glazbeno-pozitivne atmosfere, i sam tekst pjesme potiče na promjene ako ste kojim slučajem nesretni. Dobila sam dojam da je to bio i cilj cijelog albuma – kraj toliko negative u svijetu stvoriti nešto što je pozitivno u svakom smislu.

    Nakon nje nam poručuju da “Love Changes Everything” pa sami odlučite hoćete li ih poslušati i pronaći ljubav ako do sada niste. ‘Poslušati’ je ujedno i primjeren savjet za “44/876”, ne morate voljeti ili mrziti, ali uvijek možete dati priliku.

    A što je Stinga točno potaklo da nakon zaista duge i impresivne karijere odluči napraviti totalni zaokret? Ne vjerujem da je to bila činjenica kako svjetske ljestvice i rekorde gledanosti na YouTube-u i ostalim kanalima osvajaju latino/reggae ritmovi i melodije. I sam je priznao kako mu je ovo bila velika želja, a ako sada poslušam neke starije pjesme, npr. “Walking On The Moon”, izlet u reggae vode zapravo i nije toliko iznenađujuć.

    Ipak se nadam da je kupio povratnu kartu za ovo putovanje jer mi se osobno zaista nikako nije uklopio u ovu atmosferu. Isto kao što Shaggyja uho ne bi prihvatilo u nekom rock ili sličnom izdanju, Stingov vokal u reggae verziji mi je i dalje nezamisliv scenarij, iako postoje konkretni dokazi da je moguće. Ocjenu spašava činjenica da se preslušavajući album zaista osjetila njihova pozitivna energija i do zadnje pjesme bi se svaki slušatelj pomirio sa svim unutarnjim konfliktima koje je ova kolaboracija možda izazvala u njemu.

    Muziku podržava