Sretan ti povratak ‘bijela zmijo’

  2798

  Whitesnake

  Live In The Still Of The Night

  dvd Live

  Datum izdanja: 09.02.2006.

  Izdavač: AFM Records / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Burn/Stormbringer
  2. Bad Boys
  3. Love Ain’t No Stranger
  4. Ready An’ Willing
  5. Is This Love
  6. Give Me All Your Love
  7. Judgement Day
  8. Blues For Mylene
  9. Snake Dance
  10. Crying In The Rain
  11. Ain’t No Love In The Heart Of The City
  12. Don’t Break My Heart
  13. Fool For Your Loving
  14. Here I Go Again
  15. Take Me With You
  16. Still Of The Night

  David Coverdale se odlučio na još jedan povratak s Whitesnake. To je prije otprilike tri godine bila vijest koju su čak i njegovi obožavatelji dočekali sa određenom dozom skepse, a s oduševljenjem nije baš dočekana niti u širim rockerskim krugovima. No, ovoga puta sve je očito bilo pomnije planirano nego u nekim ranijim slučajevima.

  Skupina glazbenika u kojoj su, uz Davida, gitaristi Doug Aldrich i Reb Beach, basista Marco Mendoza, klavijaturista Timothy Drury i bubnjar Tommy Aldridge su nakon, očito je, pomnog vježbanja, krenuli na “UK Tour 2004”, u sklopu kojeg je održan koncert u Hammersmith Appolou u Londonu, objavljen na ovom DVD-u. Koncert koji prikazuje nevjerojatno moćan Whitesnake, u čijem se soundu gotovo i ne osjeća višegodišnje izbivanje sa scene.

  Očito da je David pogodio sa suradnicima, jer, Whitesnake ovdje zvuči kao u najboljim vremenima; uvjerljivo, razigrano, melodično, koordinirano. Čak bih mogao reći da zvuče više kao heavy metal, nego hard rock bend, a u najmanju su ruku žestoki kao u vremenima albuma “Slide It In”, i “1987”.

  Tu novu, ili bolje reći obnovljenu snagu benda moguće je prepoznati već u prvoj pjesmi, miksu Deep Purpleovih uspješnica “Burn/Stormibringer“, zatim u “Give Me All Your Love“, pa njihovom najvećem hitu “Fool For Your Loving“. Isto tako, moćan sound imaju i balade “Is This Love“, u kojoj su se publika i bend jednostavno stopili u jedno, “Here I Go Again“, te u sjajnoj pjesmi “Ain’t No Love In The Heart Of The City“, utjecajnom hard blues naslovu, kojem se divim još od vremena Whitesnakove prve live ploče “Live … In The Heart Of The City”.

  Muziku podržava

  Bilo bi sjajno da se našlo mjesta još i za “Lie Down”, “Medicine Men”, “Wine, Women An’ Song”, “Rock An’ Roll Angels”, “Slide It In”, “Standing In The Shadow”, a da ne spominjem briljantne balade – Deep Purpleovu “Soldier Of Fortune” ili još bolji “Blindeman”, objavljen na Whitesnakeovom najboljem albumu “Ready An’ Willing”. Ali, i bez njih, ovdje je odsviran čisti ‘Best of Whitesnake’, za kojeg sumnjam da će razočarati ijednog fana ovog benda. Kako odabir pjesama, tako i način na koji su izvedene.

  A osim jednoipolsatnog koncerta, kako je to i običaj, DVD ima i ‘bonus’ sadržaj, s kratkim dokumetarcem, na kojem se može vidjeti razgovor s Davidom i ostalim članovima benda, te sa fanovima, plus fotogalerija. Teško da će taj bonus izazvati preveliku pozornost, ali je gore i vrijedi ga spomenuti, iako mislim da bi mnogi konzumenti ovog DVD-a trebali skoknuti i do njega, ne bi li čuli barem Davidova razmišljanja.

  Na kraju moram spomenuti da je doista šteta što Whitesnake nisu skoknuli do nas, jer, sudeći po ovome ovdje, ali i koncertima održanima u Ljubljani i Beogradu, te na Wacken Open Airu, gdje su bili jedne od glavnih zvijezda, možemo stvarno žaliti što ih naša publika nije uspjela vidjeti uživo. Jer, Whitesnake su se vratili u najboljem mogućem svijetlu, i koliko god Davidu neki predbacivali da je ‘loša kopija Iana Gillana’, ‘egoista’, ‘sweet rocker’, ‘šminker’ i slično, jedna se činjenica ni u kom slučaju ne može pobiti.

  On i njegov Whitesnake definitivno su jedno od najutjecajnijih rock imena u povijesti ovog muzičkog subžanra. Samo se nadam da odlične dojmove koje ostavljaju na svojim koncertima neće pokvariti nekom novom pločom, što se najčešće događa ‘povratnicima’.

  Muziku podržava