Soul za digitalno doba

  2055

  James Blake

  Overgrown

  Datum izdanja: 08.04.2013.

  Izdavač: Island / Universal Music

  Žanr: Dubstep, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Overgrown
  2. I Am Sold
  3. Life Round Here
  4. Take a Fall For Me (feat. RZA)
  5. Retrograde
  6. Dlm
  7. Digital Lion
  8. Voyeur
  9. To the Last
  10. Our Love Comes Back
  11. Every Day I Ran (Bonus Track)

  Soul i blues su prije svega afroamerička glazba. Puna boli i iskrenog patosa bolje je opisivala muke tih ljudi nego sva literatura i kasnije napravljeni filmovi. Ona je, ipak, uz svu tugu i beznađe izazvanu ljubavnim i socijalnim problemima često bila puna snage, energije, ili točnije rečeno seksa, znoja i suza.

  Mnogi bjeloputi izvođači kasnije su prihvatili te žanrove, prije svega Elvis, pa Van Morrison, Clapton, Box Topsi, genijalni Dan Penn. U glazbi ne smije biti ‘svetih krava’, svaki žanr mora biti otvoren za sve bez obzira na njegovu boju kože, porijeklo, nacionalnost, dakle bez krajnje liberalnosti nema ni umjetnosti. Rock’n’roll je na kraju nastao kao spoj bjelačkog countrya i crnačkog bluesa, što je već shvaćao i veliki Hank Williams. James Blake, 24-godišnji glazbenik iz sjevernog Londona, samo nastavlja tu priču. Spojivši sentiment soula s elektronikom i dubstepom, stvara muziku za današnje digitalno doba, a pritom odaje počast starijim žanrovima. To se ne čini isforsirano, već na suptilan i melankoličan način dokazuje vezu između svoje glazbe i one starih soul majstora. Njegov izričaj izrazito je suptilan, pri čemu se Blake se na scenu probio debi albumom “James Blake”, a najnoviji uradak “Overgrown” u potpunosti je opravdao sva očekivanja glazbenog svijeta od mladog Jamesa.Album otvara divna pjesma koja nosi ime albuma. U njoj govori kako ne želi biti velika zvijezda, već samo mirno postojati. Klavir i lagani post-dubstep nadopunjuju se i stvaraju ugođaj kojim će cijela ploča krenuti. “I Am Sold” i ”Life Round Here” najljepši su biseri melankolije snimljeni ove godine uz album Phosphoresenta.

  Take a Fall From Me” je, pak, pjesma u kojoj gostuje američki reper iz Wu-Tanga, RZA, koji je vjerojatno prvi put u karijeri izbacio ovakve tugaljive stihove pune izgubljene ljubavne nade i predaje pred svom boli koju taj osjećaj nosi.

  Muziku podržava

  Ono što na prvu zvuči kao neuobičajena suradnja, rezultiralo je jednim od najdirljivijih trenutka na albumu. “Retrograde” singl i središnji dio albuma, pak, zvuče kao glazba kakvu možemo čuti na crkvenim slavljima u baptističkim crkvama na jugu Amerike. Naravno, onako kako bi ju komponirao netko tko je odrastao u kišnoj Engleskoj na trip-hopu. Suradnja s genijalnim producentom Brian Enom uspjela je izvući najbolje od oba glazbenika u “Lionu“, a album završava s “To the Last“. Nježni sintisajzeri i isto takav vokal Blakea zatvaraju album uz riječi “We r going to the last“. James odlazi sa svojom ljubavi do kraja puta ili u nove avanture, kako želite shvatiti.

  “Overgrown” je album tihe patnje i melankolije, a James Blake pandan najboljim tužnim trubadurima američke indie folk glazbe.

  Muziku podržava