Solo karijera koja sve više dobiva na cijeni

  2126

  John Frusciante

  Inside Of Emptiness

  Datum izdanja: 29.10.2004.

  Izdavač: Record Collection / Dancing Bear

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. What I Saw
  2. The World’s Edge
  3. Inside A Break
  4. A Firm Kick
  5. Look On
  6. Emptiness
  7. I’m Around
  8. 666
  9. Interior Two
  10. Scratches

  John Frusciante, osebujni genijalac koji je nekada svirao gitaru 10-15 sati na dan kako bi poboljšao svoje vještine, a zatim preživio pet overdosea nakon kojih se ipak uspio vratiti glazbi i to bolji nego ikada, danas slovi kao jedan od najvećih workaholica na rock sceni.

  Neiscrpna inspiracija kao preduvjet njegove hiperprodukcije rezultirala je time da je samo ove godine izdao seriju od šest albuma, a njegova solo kolekcija odnedavno je bogatija za još jedan naslov – “Inside Of Emptiness“.

  Ono što me oduvijek zanimalo je otkud John ‘vadi’ naslove za svoje pjesme ili albume. Neobični nazivi poput “Your Pussy’s Glued To A Building On Fire” ili pak “Niandra Lades And Usually Just A T-Shirt”, ovaj put su izostali, no muzika zato nije ništa manje zanimljiva.

  Na albumu prevladava sirov gitaristički zvuk, dok je produkcija stavljena u drugi plan, a osim kao vrstan gitarist, Frusciante je pokazao i da je odličan pjevač i tekstopisac. Na albumu su surađivali i Josh Klinghoffer, koji je odradio neke dionice na gitari i na bubnjevima te Ryan Hewitt, a kao gost na “666” pojavljuje se i Omar Rodriguez iz The Mars Volte.

  Muziku podržava

  Uvodna stvar “What I Saw” pomalo je nirvanoidna, dok je “A Firm Kick“, nastavak serije tzv. A-pjesama (“A Doubt”, “A Corner”) s prekrasnim gitarskim solom. “Emptiness” je pjesma inspirirana malo poznatom grupom Empire, a zanimljiv je podatak da su “Emptiness”, “I’m Around” i “666” bile pisane u vrijeme dok je John čitao biografiju Aleister Crowleya, poznatog magičara koji je proučavao okultne znanosti, a koja je očito imala utjecaja na njega.

  Ono što je također zanimljivo je da na “I’m Around” John i Josh sviraju gitare preko istog pojačala što znači da su to dva odvojena dijela, ali ih naše uho percipira kao jedan.

  Interior Two” pokušaj je revokacije ranog rock’n’rolla, dok za zadnju pjesmu “Scratches” John smatra ‘da bi je The Rolling Stonesi trebali otkupiti od njih’. Je li album zaista toliko vrijedan, prosudite sami, ali čak i ako vam ova izjava zvuči pomalo bahato, ostaje činjenica da iako je Frusciante svjetsku slavu postigao u okrilju matičnih Red Hot Chili Peppersa, nije pretenciozno reći da njegova solo karijera tek počinje dobivati na cijeni.

  Muziku podržava