Solidno izdanje Letarga za sve budne sanjare

  689

  Letarg

  Faze budnih sanjara

  Datum izdanja: 14.03.2016.

  Izdavač: letarg.bandcamp.com

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ti (zavaravanje)
  2. Stani (suočavanje)
  3. Ja (tugovanje)
  4. Sjena (odmicanje)
  5. Svemir (oslobađanje)

  Bruno Antolić poznatiji kao Letarg izdao je ove godine drugi album nazvan “Faze budnih sanjara“.

  Prvo izdanje “Paravan” objavljeno je 2014. Na ovom izdanju Bruno potpisuje tekstove i glazbu. Promjene u postavi Letarga su te da na ovom albumu nema Mirana Katara, koji je na prvijencu bio zadužen za bas, a na njegovom je mjestu sad Karlo Cmrk. Omot albuma, kao i na prošlom, potpisuje Dinko Šimac. Vidljiv je lagani zaokret od prvijenca koji je bio nešto siroviji u stilu i zvuku, direktniji i s izraženijim basom, do drugog albuma koji je više pop i stilom i zvukom. Letarg inzistira na indie pop zvuku koji pomalo naginje post-rocku u maniri Immanu Ela. Osjetni su i post-punk utjecaji, koji nisu bili toliko izraženi na prvijencu, dok na “Fazi budnih sanjara” taj stilski pomak znači i promjenu u cjelokupnom izričaju.

  Drugo izdanje je stilom pop album s matricom indie rocka kojeg nose snažan vokal i gitare. Bass je dovoljno izražajan, posebno u određenim fazama koje sugeriraju snagu emocija.

  Muziku podržava

  Koncept albuma je zamišljen kao pet faza u razvoju ljubavne veze, od zavaravanja do oslobađanja. Faze između su suočavanje, tugovanje i odmicanje. Pet pjesama kao pet faza čini smislenu cjelinu i struktura je vidljiva. Tematski je, kako smo rekli, stvar o vezama i interpretaciji istih. No, riječ je prije svega o vlastitom iskustvu, a ne pukoj generalizaciji.

  Gitare su najizraženije upravo u fazi suočavanja, odnosno pjesmi “Stani” gdje provaljuje sav bijes, razočaranje, ali naposljetku prihvaćanje, pa nakon nje imamo tugovanje kao fazu u stvari “Ja” koja je najlaganija od svih te su gitare nešto prigušenije, a vokal smireniji.

  U fazi odmicanja opet je primjetan taj žešći zvuk u kojem vokal eruptira u provali emocija. “Sjena” je oproštaj koji slijedi nakon tugovanja i u kojem se brišu svi tragovi. Gitare su opet u prvom planu, dok u zadnjoj fazi oslobađanja Letarg nudi pravu indie pop numeru koja je najumjerenija od svih. Sukus cijelog albuma je u ovoj zadnjoj stvari jer dolazi do otvaranja nakon cijele drame i stvari se vraćaju na svoje mjesto.

  Osjetne su promjene u zvuku i stilu Letarga. Radi se o laganom kretanju ka indie pop izričaju, malo profinjenijem i umjerenijem od prvijenca. Napredak je u tome da je struktura kompaktnija i priča je zaokružena od početka do kraja. Taj napredak je ujedno i slabost jer je nestao onaj žešći zvuk u kojem je vokal bio ekspresivniji i jači, s bassom kao glavnom pričom.

  “Faze budnih sanjara” je solidno izdanje koje je ponudilo novu priču koja bi mogla donijeti više uspjeha, ali prvi je album ipak za nijansu bolji.

  Muziku podržava