Solidna pančevska alatka

  1302

  By-Pass

  Pustinjom

  Datum izdanja: 01.09.2014.

  Izdavač: Multimedia Music

  Žanr: Alternative, Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Kraj
  2. Ništa nije večno
  3. Kineska
  4. Tvrđava
  5. Pustinja
  6. Ledena
  7. Nedelja
  8. Šuma
  9. Praporci (sudnji dan)
  10. Namaarie
  11. Kontakt

  U našim krajevima sve je moguće, pa tako uopće ne treba čuditi da je između prvijenca i drugog albuma grupe By-Pass prošlo punih 14 godina. Rekli bi, bolje ikad, nego nikad…

  Bend je nastao sredinom ’90-ih, da bi se s postavom ustalio početkom 1997. i počeo ozbiljnije raditi. Počeli su prvi uspjesi, pa je tako i 2000. nastao prvi album “Psychoactive” koji se uspio probiti i do nekih dalekih zemalja.Baš godina osnutka i najbolje dočarava zvuk koji nam By-Pass nudi jer su zvukovno vrlo blizu onome što se na američkoj alternativnoj sceni događalo u toj dekadi. By-Pass je mješavina grungea, progresive i alternativnog rocka, te metala, pa sve zajedno najbolje odgovara vremenu kad su Soundguarden, Alice In Chains ili Tool bili na vrhuncima svojih karijera.Jedna od zanimljivih crtica albuma koju bend voli istaknuti jest da je završni miks radio Geoff Pesche u londonskom Abbey Road studiju. Na svu sreću, to nije jedina odlika albuma “Pustinjom”, ali za taj ostatak slušatelj se sam treba pobrinuti i preslušati album.Dobra stvar je da je već hrpa singlova izdana, njih čak četiri naslovna “Pustinjom“, “Ništa nije večno“, “Nedelja” i “Tvrđava“, pa se može dobiti okvirni dojam. Ima tu vrlo distorziranih gitara, velikih pjesama, zanimljivih vokalnih dionica… Ali ipak nedostaje ono nešto po čemu bi se By-Pass razlikovao od tek pančevske verzije Toola.

  Ostatak albuma se nalazi u sličnim gabaritima kao i spomenuti singlovi, pa slobodno možemo reći da nema nekih dodatnih iznenađenja, osim završne predugačke “Kontakt” koja se jednostavno utapa u svojoj pretencioznosti i grandioznosti. Jasna je želja, ali rezultat ipak nije na tom nivou.

  Muziku podržava

  Uvijek je zanimljivo pogledati kada neki domaći/regionalni bend oživljava jedan zvuk koji je teško prohodan na našim terenima, pa se ustrajno nadaju da će doći njihovih pet minuta. By-Pass svojom fascinacijom s Toolom i ranije nabrojanim bendovima, svakako bi bili mnogo uspješniji prije dvadeset godina na američkom tlu, nego danas na ‘našem’ području.

  Razlozi toga su jednostavni, album “Pustinjom” je sasvim solidan alternativni metal album, ali opet mu nedostaje ‘ono nešto’ što bi ga u današnje vrijeme uzdiglo iz mnogih sličnih izdanja. Često korištenje što grandioznijeg zvuka smanjilo je dojam mnogih ispraznih i recikliranih tonova, ali budimo iskreni, bez nekih stvari se i moglo, ponajprije užasno dosadne posljednje stvari “Kontakt” koja ubija zbog prenemaganja.

  Sve u svemu, pobornici žanra i prijatelji benda će uživati u novom albumu By-Passa, a za nešto veći proboj ipak treba ponuditi nešto bolje i zanimljivije, nešto što se ne čini tek kao regionalna kopija Maynardove ekipe.

  Muziku podržava