Slušali smo i bolji Nightwish

  2705

  Nightwish

  Made In Hong Kong (And In Various Other Places)

  Live

  Datum izdanja: 13.03.2009.

  Izdavač: Nuclear Blast / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bye Bye Beautiful (live)
  2. Whoever Brings The Night (live)
  3. Amaranth (live)
  4. The Poet And The Pendulum (live)
  5. Sahara (live)
  6. The Islander (live)
  7. Last Of The Wilds (live)
  8. 7 Days To The Wolves (live)
  9. Escapist
  10. While Your Lips Are Still Red
  11. Cadence Of Her Last Breath (Demo)
  1. Amaranth (video)
  2. Bye Bye Beautiful (video)
  3. The Islander (video)

  Nakon iznimno uspješnog albuma “Dark Passion Play” i u najmanju ruku jednako takve, ako ne i bolje turneje, ovaj, sada već legendarni finski bend, objavio je zanimljiv uradak pod nazivom “Made in Hong Kong (And in Various Other Places)“.

  Riječ je o izdanju s većinskim sadržajem nastalim tijekom još i sada aktualnog “Dark Passion Play World Toura”.

  Sama ideja o objavljivanju ovakvog izdanja pokrenuta je od strane izdavačke kuće, koja je očito smatrala potrebnim izbaciti na tržište nešto, uvjetno rečeno, novo, obzirom da je prošla već godina i pol od izlaska “Dark Passion Playa“.

  A i taj album je toliko uspješan da se moraju maksimalno iskoristiti i iscrpiti dodatne mogućnosti zarade dok je još sve vrelo. Jer ako se o trenutnoj kvaliteti i može dvojiti, nema niti promila sumnje da Nightwish nikada nije bio popularniji.

  Muziku podržava

  “Made in Hong Kong (And in Various Other Places )” izdanje je koje se sastoji od CD-a i DVD-a, sa snimkama koje su, kako je navedeno, u najvećem dijelu rađene na spomenutoj turneji (s više koncerata) i još nekim dodacima.

  Tako se na CD-u, u trajanju od preko 66 minuta (zato ga ne bih nazvao EP-em ili MCD-om, kako se i službeno predstavlja), nalazi jedanaest pjesama, od kojih je osam snimljenih uživo, te tri dodatne. Te dodatne su bile objavljene na različitim singl verzijama pjesme “Bye Bye Beautiful”, a riječ je o “Escapist” i “While Your Lips Are Still Red”, koju je u cijelosti otpjevao Marco Hietala, a nastala je prije Anettinog dolaska. Treća dodatna, a posljednja, jedanaesta pjesma, demo je verzija “Cadence Of Her Last Breath”, također s Marcom na vokalima.

  No, ipak da se vratimo, odnosno da započnemo prvim dijelom na kojem se nalaze live verzije pjesama, koje će vjerojatno plijeniti najveću pozornost, kako od strane fanova Nightwisha koji nisu imali priliku čuti kako bend sada zvuči uživo, tako i onih koji su to već iskusili.

  Sve su pjesme, očekivano, iz ere nove pjevačice Anette Olzon, što će svi uočiti već pri pogledu na set listu, koja je, kako god to bilo čudno, po meni najveći nedostatak CD-a.

  Jer, ona zainteresirane ‘lišava’ mogućnosti da čuju kako je, i je li Anette sposobna otpjevati skladbe iz Tarjina vremena. A Nightwish bez ‘starih’ pjesama ustvari kao da i nije Nightwish. Koliko god bi to bilo tko htio izbjeći, usporedbe između tih pjevačica bit će vječna tema, a podatak da, izuzmemo li recimo “Nemo”, Anette slabo pjeva Tarjine pjesme, opravdava ovakav odabir. A one koje jesu, izvedene su poprilično dobro, od vokalnih dionica, pa do, odnosno pogotovo, instrumentalija, gdje se čuje da je bend i dalje u vrhunskoj formi, i s te strane ne vjerujem da će netko imati zamjerke.

  Jedino, koliko god ću nekoga ovime razljutiti, moram istaknuti jednu posebnu pohvalu Anetti, i to na račun komunikativnosti s publikom, gdje je višestruko nadmašila Tarju, što se i ovdje, iako ne u potpunosti, može doživjeti.

  Zadovoljstvo je čuti pjesme koje pjeva Marco (“The Islander“) ili u kojima participira (“Sahara“), a i, moram reći budući da sam to vidio i čuo, nove stvari uživo zvuče više heavy (“Bye Bye Beautiful“, “Amaranth“, “The Last Of The Wilds“, pogotovo) nego u studijskim varijantama.

  No usprkos kvalitetnoj prezentaciji, vjerujem da mnogi poklonici benda neće doći na svoje, budući da njima materijal u kontinuitetu donosi dojam nekompletnosti, a onaj manji dio, koji voli ‘novi’ Nightwish, sigurno će biti i više nego sretan i zadovoljan.

  Nekoliko riječi treba potrošiti i na bonus materijal, koji dolazi u obliku DVD-a i čiji je glavni sadržaj 45-minutni dokumentarac, snimljenom također tijekom aktualne turneje. Naziv mu je “Back In The Day… Is Now“, a bavi se događanjima vezanim uz bend. Od putovanja, priprema za nastup, snimaka iz backstagea i slično. Pojednostavljeno, klasični dokumentarac o životu benda na turneji, koji se u globalnom formatu ne razlikuje previše od ostalih.

  Uz to, DVD sadrži i sva tri video spota s “Dark Passion Play“, onih za pjesme “Amaranth”, “Bye, Bye Beautiful” i “The Islander”, što će mnogima biti zanimljiviji sadržaj od dokumentarca.

  Ukupno gledajući na ovaj materijal, šteta što nije napravljen pravi live album, sa snimkom cjelokupnog koncerta, jer ovome nedostaje kontinuiteta, osjećaju se ‘prijelomi’ među pjesmama, a to, ma kakav god on bio, ne bi trebala biti karakteristika.

  Vezano za prvi dio dojmova i činjenicu da sam imao priliku nazočiti koncertu Nightwisha s Anette, siguran sam da su starije skladbe namjerno izostavljene, kako bi se ‘prikrili’ nedostaci nove pjevačice, odnosno njezine ograničene glasovne mogućnosti u njima. Što posebno izlazi na vidjelo u zahtjevnijim naslovima, koje niti uvijek odličan Marco Hietala ne uspijeva izvući iz prosječnosti.

  Zato je možda i bolje, najviše za odane fanove slabijeg srca, da je izbjegnuto stavljanje starijih stvari poput recimo “Wishmaster”, i njihovo vokalno ‘sakaćenje’. Stoga, ako gledamo na “Made In Hong Kong (And in Various Other Places)” kroz ovu posljednju fazu benda, gdje ono u stvari i pripada, onda je ovo jedno vrlo dobro izdanje, no ako uspoređujemo ovo s koncertnim materijalom poput “End Of An Era” ili pak nešto sličnijim izdanjem “Over The Hills And Far Away“, onda je ovo jedno ispodprosječno ostvarenje kojime će biti zadovoljna mlađa, uglavnom tinejdžerska, ekipa koja bend prati posljednjih nekoliko godina i “Dark Passion Play” doživljava kao zenit Nightwisha.

  Velikoj većini će ipak “Sleeping Sun”, “Wishmaster”, “She Is My Sin”, “Wish I Had An Angel”, “Sacrament Of Wilderness” ili “Deep Silent Complete” jako nedostajati i sigurno se složiti da je barem nekima od njih (koje su izvedene na turneji) ovdje bilo mjesto.

  Muziku podržava