Slušaj najglasnije

  7647

  Superhiks

  Live - Skopski saem 06. 11. 2004.

  Datum izdanja: 10.05.2006.

  Izdavač: Lithium Records

  Žanr: Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Happy End
  2. ?ašenka
  3. ?ova Kaledonija
  4. Ljubezni luđe
  5. Freaks
  6. Zaminuvanje
  7. Znam deka ljubi
  8. Rascal King
  9. Sosem sam
  10. Golemoto NE / Ne si ti
  11. Kolku vreme
  12. Nevažni nešta
  13. Čudna sostojba
  14. SMS – Sport Muzika Sport (by Atanas Kostovski)
  15. Optimi-ska
  16. Rade
  17. Edno leto
  18. Falling Down
  19. Glupavi pesni

  Superhikse bi najlakše bilo definirati kao ska-punk bend s reggae, hardcore i Balkan folk utjecajima, kad to već samo po sebi ne bi bila komplicirana definicija. Bend ima 7 članova i postoje već oko 12 godina, a sjedište im je u glavnom gradu Makedonije, Skopju. Iza sebe imaju zavidan broj koncerata po Europi, a mogu se pohvaliti nastupima na istom stageu s izvođačima kao što su Manu Chao, Fun Lovin’ Crminalsi, Henry Rollins, te Tito And Tarantula.

  Za sada su snimili dva studijska albuma. Debi album, “Čekaj be malku…”, su izdali još 1999. godine, a album je pobrao posebne pohvale zbog političke i socijalne angažiranosti. Drugi album, “Trumano”, izašao je 2003. godine, s kojim su Superhiksi napravili i veliku balkansku i europsku turneju, koja je završila 2004. velikim trosatnim koncertnom u rodnom Skopju, ujedno proglašenim i najboljim koncertom u Makedoniji te godine.

  Osim tog priznanja Superhiksi su dobili još i ono najboljeg makedonskog benda 2001., 2002. i 2004. godine. U međuvremenu su se pojavili još i na brojnim ska kompilacijama, a problema s pridobivanjem publike, onako razigrani i veseli, nikada nisu imali.

  Danas Superhiksi zauzimaju jedno od centralnih mjesta među mlađim, ‘urbanim’, makedonskim bendovima, koji od njih zasigurno mogu puno toga naučiti. Na primjer, Superhiksi mogu poslužiti kao odličan primjer kako stvarati vedru i optimističnu glazbu, unatoč tome što ona govori o socijalnim problemima i nedostacima sredine iz koje dolaze.

  Muziku podržava

  Takva pozitivna atmosfera može se čuti već na “Happy End“, pjesmi koja otvara ovaj audio dokument koncerta na Skopskom sajmu, kojim su Superhiksi proslavili svoj 10. rođendan pred publikom koja je brojila oko 5.000 ljudi. Nažalost, ono što se ne osjeća na ovom nosaču zvuka je energija tih 5.000 ljudi, ali se svakako može čuti odlična uvježbanost njihove tročlane puhačke sekcije.

  Od 18 pjesama na ovome live albumu, tu su još i “Zaminuvanje“, za koju su Superhiksi snimili i spot, “Freaks“, “Mašenka“, “Nova Kaledonija“, te njihov veliki hit “Rade“. Koncert i snimka tog koncerta završavaju s “Glupavi pesni“, pjesmom koja ih je dovela na sam vrh makedonske glazbene scene.

  Ovaj veseli album preporučam svima koji su slušali Superhikse u živo i oduševili se njihovim nastupom, a oni koji to još nisu učinili, imat će prilike čuti što su propustili. A jednom kada ga nabavite, shvatit ćete i zašto album zahtijeva da ga se sluša najglasnije.

  Muziku podržava