Slijepci pokazuju put

  1293

  Blind Boys Of Alabama

  Atom Bomb

  Datum izdanja: 15.03.2005.

  Izdavač: Real World / Dallas Records

  Žanr: Gospel

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Demons
  2. Talk About Suffering
  3. I Know I’ve Been Converted
  4. Old Blind Barnabas
  5. Spirit In The Sky
  6. Faith And Grace
  7. New Born Soul
  8. Presence Of The Lord
  9. Moses

  Prije nego što se dohvatim same recenzije albuma, malo ‘bum zabrijal štono bi Bandić rekel, ne?’. Čini mi se zanimljivom ideja da sada malo zastanete, pustite taj miš, lagano se naslonite i na trenutak zažmirite. Rekoh, zažmirite, ajde… Što se dogodilo sa svijetom oko vas?

  Na trenutak su, ako ste zažmirili, nestali svi ti osvijetljeni predmeti koji oblikuju naš pojam stvarnosti i čine nas dijelom te iste.

  Svijet kojeg vidimo daje nam osjećaj sigurnosti, istovremeno nas inspirirajući da ga i sami kreiramo u međusobnoj interakciji. Čemu ova metafizička sranja, čujem. Pa, hm, sranja ko sranja. Ali, za vas kojima još nije dovoljno dosadno pa nastavljate čitati, to može biti i povod za mozganje nad pitanjem – što ako taj vidljivi svijet nestane? Gdje je tada sigurnost, gdje je inspiracija, gdje smo tada uopće mi?

  Na svu sreću priroda nije kurva, jer je pravedna, pa nam je, osim što katkad uzima, nešto i podarila. Sposobnost da sami stvaramo vlastite mini svijetove unutar maxi Svijeta. Ono, kinder surprise spika. Igračka unutar igračke. Jedan takav kinder svijet krije se u slijepom trojcu Blind Boys Of Alabama, četverostrukim uzastopnim dubitnicima Grammy Awardsa, rodom iz siromašnih krajeva juga SAD-a.

  Muziku podržava

  Na svom bogatom, ali i trnovitom putu ostali su vjerni svom pozivu gospel glazbenika, čak i onda kada je sa financijskog aspekta bilo možda mudrije koketirati sa đavoljovim sinom rock’n’rollom, kao što su to činili mnogi crni glazbenici poučeni teškim životom na tadašnjim plantažama pamuka.

  Najnovija igračka iz njihovog mini svijeta, album “Atom Bomb” uspjeli je avanturistički pokušaj ulaženja u mainstream vode moderne produkcije, njegujući pritom svoje gospel korjene.

  Na albumu je 10 novih pjesama, mješavina klasičnih gospel kompozicija poput nevjerojatno dobre “Old Blind Barnabas” i jednako sjajne “Moses” te vrlo neobične obrade Fatboy Slim/Macy Gray uradka pod naslovom “Demons” i to više ni manje nego u hip-hop maniri.

  Iako u 70-tim godinama života ovi ostarjeli vokali još uvijek znaju isfurati duboki, duboki groove u toj mjeri da se u slijedećem životu poželim roditi crn. I slijep. Hallelujah!

  Muziku podržava