Slatki namaz izvrsno opisuje album

  1065

  Presing

  Neurokrem

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Alternative, Funk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Smicalica
  2. Promenljivi svemir
  3. Mikromamut
  4. Papirni gong
  5. Mađarski fank
  6. Leva strana je desna
  7. Robot čioda
  8. Zvona se uklapaju sa suncem
  9. Mi nismo verni
  10. Paradajz turizam

  Kako je kod nas, tako je i u regiji slična situacija.

  U želji za vinilom, koji se sad ponovno vratio u modu, bendovi moraju čekati hrpu vremena za njegovo izdanje. Presingov “Neurokrem” se dugo čekao u odnosu na samo digitalno izdanje albuma. Mnogi bi rekli, bolje ikad nego nikad, posebno kad je riječ o Srbiji gdje se vinili vrlo rijetko rade…“Neurokrem” je četvrti album u karijeri Presinga i preslušavanjem albuma jasno se osjeti da je to bend s dugogodišnjom karijerom i vrlo specifičnog zvuka. Naravno, generalno bi ih mogli staviti u ladicu alternativnog rocka, onakvog kakvog nam Srbi predočavaju već nekoliko desetljeća, ali ipak tu ima i još mnogo tog drugog i drugačijeg, pa vjerujem da bi se mnogi mogli lako zakačiti za njih.

  Zamislite si miks Partibrejkersa i Ramba Amadeusa i nekako ćete biti najbliže onom što Presing nudi. Partibrejkersi u onom dijelu kad bend koristi više gitare i rock zvuk, odnosno vokalni stav frontmena Kize Radovića, dok se Rambo osjeti u tekstualnom dijelu, dozi eksperimentalnosti u glazbenom dijelu (razna elektronika i dodaci, odnosno čisti funk) i sam način pjevanja koji često odlazi čak i u svojevrsnu parodiju.

  Muziku podržava

  Miješajući oba pola kroz album “Neurokrem” dobivamo glazbene skice koje su prije svega lišene općih postulata popularne glazbe jer se bend fino zabavlja i radi pjesme koje ne sjedaju na prvu zbog svojeg eksperimentalnog dijela i vokala koji se očito neće svakom svidjeti.

  Bilo kako bilo, ta raznolikost zvukova (kako glazbe, tako i vokala) je glavna prednost benda jer ne preza ni pred čim, pokazuje da glazba nema granica, već ih postavljaju ljudi. Laganim jammanjem prolazi dobar dio materijala i time se ističu pjevane parole u prvi plan, pa je lako zaključiti da je naslov albuma “Neurokrem” i više nego pogođen.

  Ne znam koliko se ljudi još sjeća Eurokrema kojeg su mnogi voljeli prije dolaska ‘zapadnjačke’ Nutelle, ali upravo iskoristivši taj slatki namaz, Presing izvrsno opisuje svoj album. To je slatkasti funk album jakog rock stava i zanimljivih tekstova koji ipak s vremena na vrijeme postaju iritantni, prvenstveno zbog vrlo specifične vokalne interpretacije.

  Ako volite Ramba Amadeusa i njemu slične izvođače iz regije, vjerujem da ćete uživati i u radovima Presinga. To je jedan vrlo solidan bend koji voli retro funk glazbu, ali je prezentira na jedan vrlo zabavan i moderan način.

  Muziku podržava