Skroman DVD za važnu obljetnicu Nirvane

  1887

  Nirvana

  Live At The Paramount

  dvd

  Datum izdanja: 26.09.2011.

  Izdavač: Geffen Records / Universal Music

  Žanr: Grunge

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Jesus Doesn’t Want Me for a Sunbeam
  2. Drain You
  3. School
  4. Floyd the Barber
  5. Smells Like Teen Spirit
  6. About a Girl
  7. Polly
  8. Breed
  9. Sliver
  10. Love Buzz
  11. Lithium
  12. Been a Son
  13. Negative Creep
  14. On a Plain
  15. Blew
  16. Rape Me
  17. Territorial Pissings
  18. Endless, Nameless

  Epohalno reizdanje “NevermindaNirvane u povodu 20. obljetnice objave popraćeno je i raritetnim DVD-om koncertnog nastupa “Live At The Paramount” – koncerta kojeg nikad dosad u potpunosti nismo imali prilike vidjeti.

  Datum nastupa zakazan je za 31. listopada, na najpopularniji američki blagdan Noći vještica, tek mjesec nakon objave drugog studijskog albuma “Nevermind“, i trojac je u tom trenutku unatoč tek dvadesetak pjesama u džepu pripremio glasnu večer odlično sastavljenu od onoga što i danas uvrštavamo u kompilacije.Skromno DVD izdanje, drugo po redu u katalogu Nirvane (podsjetimo, prvo je bilo “Live At Reading” objavljeno 2009.) dokumentira jedan od prvih značajnijih nastupa benda, ali i ocrtava anksioznost koja će pratiti Cobaina pred kamerama do kraja života. Svoju je nelagodu pred kamerama višestruko verbalizirao, pa tako u jednom trenutku frontmen skriven iza pramena plave kose cinično primjećuje: ‘There’s more cameras in here than in 7-Eleven‘, a suvišne se komunikacije između pjesama rješava brzim prijelazima među savršeno odabranom set-listom. Tako bend balansira stvari s “Bleacha”, odnosno “Neverminda” koje se vrlo logično, u instrumentalnom smislu, oslanjaju jedna na drugu.

  Očekivano polučuju salve histerije na himni teen bunta “Smells Like Teen Spirit” koja i danas ne gubi svoj legendarni status, ali briljiraju na “Floyd The Barber“, ultimativnom hitu “Polly” i “Sliver” gdje pored Cobaina usredotočenog samo na sebe i mikrofon ulogu showmana preuzima Novoselic na basu. Zanimljiv je ovaj dokument upravo zbog toga jer se radi o koherentnoj cjelini, iako svaka trećina benda na pozornici djeluje kao da se nalazi u vlastitoj sferi, malom zatvorenom svijetu namijenjenom samo sebi.

  Muziku podržava

  Naposljetku, kulminacija cijelog koncerta je bis gdje predstavljaju tada novu pjesmu i ranu verziju “Rape Me” koju će objaviti tek dvije godine kasnije, za koju kažu da govori o ‘dlakavom, smrdljivom mačo tipu’, i Cobain se vidno prepušta ekstazi, kao potpuni introvert zaboravljajući da je publika pred njim: uživljava se u tekst dok nemilosrdno udara po gitari. Koncert je završen još jednim raritetom, odnosno u rijetkim slučajevima skrivenom pjesmom na “Nevermindu” – “Endless, Nameless” kao prikladno glasnoj, ali i najdužoj pjesmi u svom trodijelnom katalogu.

  Međutim, ovo odlično live izdanje, jedino ikada snimljeno na 16-milimetarskoj kameri, iako vrijedno zbog videozapisa koje je na box-setu dobilo i svoj zvučni dokument, za dvadesetu obljetnicu albuma vrijednog poput ovog svakako je preskromno, bez ikakvih dodataka (iako unutar super-deluxe reizdanja ovaj DVD dolazi s videospotovima “Smells Like Teen Spirit”, “Come As You Are”, “Lithium” i “In Bloom”), a sa skromnošću se ovoga puta ne bismo smjeli olako zadovoljiti.

  Muziku podržava