Skriveni dragulj koji je hvala Bogu otkriven!

  858

  Western Centuries

  Weight Of The World

  Datum izdanja: 03.06.2016.

  Izdavač: Free Dirt Records

  Žanr: Country

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Weight Of The World
  2. Double Or Nothing
  3. Knocking ‘Em Down
  4. What Will They Say About Us Now?
  5. Philosophers And Fools
  6. Sadder Day
  7. In My Cups
  8. Hallucinations
  9. Off The Shelf
  10. The Long Game
  11. The Old You
  12. Rock Salt

  Ponekad je godina dana premalo da se preslušaju svi odlični albumi, pa tako imamo vrlo čest slučaj da nam promakne neko vrhunsko izdanje koje se svakako trebalo naći na godišnjim top ljestvicama.

  To se meni dogodilo s perfektnim country albumom “Weight Of The World” benda Western Centuries!

  Western Centuries su kod nas vrlo nepoznat bend, a kako mnogi vole reći, to nije grupa već supergrupa sačinjena od članova mnogih još manje poznatih bendova. Okosnicu čine tri vokala i pomno birani instrumentalisti, pa sve zajedno se čini kad da je svatko od njih doprinio na svoj način što se u konačnici osjeti u vrlo šarolikoj country pjesmarici kojima je zajednički nazivnik ‘odlične pjesme’.Bend se nije previše odmaknuo od tradicije američne ‘narodne glazbe’, ali joj je nadodao šarm i harmonije čime pjesme jednostavno ulaze u uho na prvu, pa vrlo lako se možemo zamisliti kako putujemo američkim prerijama u Cadillacu kabrioletu dok nam iz zvučnika trešte pjesme s “Weight Of The World”.

  Muziku podržava

  Uvodna, a ujedno i naslovna “Weight Of The World” je nešto najljepše što sam čuo u countryu zadnjih godina, pa mogu samo reći da nisu mogli bolju pjesmu odabrati za otvaranje albuma. Tu se vidi sva emocija koju može iznijeti šaroliko društvo koje ima samo jedan cilj, a to je ponuditi slušatelju najbolju moguću stvar – perfektnu country stvar.

  Nakon zavođenja s naslovnom stvari, dolazi nam bluegrass brzanac “Double or Nothing” i “Knocking ‘Em Down” koja ima izražene violine i podsjeća na radove The Banda od prije pola stoljeća s jednim modernim štihom.Kako se pjesme redaju, tako dobivamo cijeli spektar fino ugođenih melodija u pjesmama koje ćemo vrlo rado ponovno preslušati. Kako melodijski pogađaju, tako i lirički uspijevaju održati visoki nivo, pa tako u na primjer “Philosophers and Fools” fino redaju stihove koje će svatko momentalno osjetiti.

  Upravo do nje se nalazi i najbolnija stvar albuma “Sadder Day” koja me nekako podsjetila na “Funeral” Band of Horsesa koju izvodi Willard Grant Conspiracy na tužan country način.

  I sad, kad podvučemo crtu, jasno vidimo da Western Centuries se odlično snalaze u midtempo pjesmama, bluegrass brzancima i emocionalnim baladama, pa ne treba biti neki genij da se zaključi da je “Weight Of The World” ponajbolji country album izdan protekle godine, a samim time je i skriveni dragulj koji je trebalo ranije otkriti.Često od supergrupa imamo problem kad svatko vuče na svoju stranu, pa albumi znaju ispasti ćušpajz. Ovdje imamo tri glavna autora koji vuku na svoju stranu, ali sve je to i dalje unutar countrya i zaokruženo u cjelinu uz koju se lako opusti i uživa.

  Vjerujem da niste čuli za Western Centuries, a još manje za “Weight Of The World”, a moja je preporuka da je krajnje vrijeme da se upoznate s njima. Mnogi su ih već uspoređivali s grupama The Band i The Flying Burrito Brothers, ali ostavimo to u povijesti jer Western Centuries su svježi i moćni, idealni za ove zimske mjesece.

  Muziku podržava