ŠKM banda: Post math jazz rock

  329

  ŠKM banda

  nouvi sad

  Datum izdanja: 17.01.2019.

  Izdavač: Kapa Records & GBTM Records

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Puščava
  2. Romantični
  3. Brina
  4. Avgust
  5. Bejli

  Zbog moje životopisne godine, ostao mi je jedan album sa samog početka godine kojeg nikako ne treba propustiti. To je album “nouvi sad” slovenske grupe ŠKM banda (Štefan Kovač Marko banda). Dolaze iz Prekmurja i ovo im je peti album.

  “nouvi sad” spada u onu vrstu albuma koja nije za široke mase i teško ovo možemo zamisliti na nekom velikom stageu na nekom od festivala, ali za neki manji, skriveniji, bila bi to odlična muzika za one koji žele nešto više od pukih headlinera. Svakako, kao i prethodni albumi, tu ima mnogo materijala za uživanje.

  Muziku podržava

  Prvenstveno, ovo bi mogli ubaciti u ladicu instrumentalnog math rocka, a bend se često poigrava sa svojim zvukom, mnogo tog interpretira na neki svoj način, pa mu slobodno možemo nadodati i jazz kao svojevrsnu etiketu zbog raznih improvizacija i mijenjanja ritmova. Ajde da probam sve to spojiti u jedno – to je post math jazz rock (post rock + jazz + math rock).

  Čim album krene, počinju poigravanja. “Puščava” je zaigrana pjesma u kojoj je sve predivno složeno. Vrlo upečatljiva gitara, super bubnjarski ritam, pa povremeno presječeno s distorzijama… Druga “Romantični” krene u jednom điru, pa potom procvjeta i udari mnogo prozračnije melodije. I tako, pjesma po pjesmu, zanimljive ideje se nižu, pa slobodno mogu reći da je ŠKM banda ponovno pokazala zašto je toliko cijenjen bend.

  Ovaj album mi nikako ne paše u zimske dane, iako ovakvu glazbu generalno preferiram zimi. Razlog tome leži i sama asocijacija iz naslova albuma (ne, nema nikakve veze s Novim Sadom) jer ove pjesme su prave ‘svježe voćke’ i idealno mi pašu u ovaj proljetno-ljetni period. Možda je zapravo i jako dobra stvar da mi je album tek sad došao na ozbiljnije preslušavanje.

  Upravo ta ljepota i svježina nosi cijelo izdanje, pjesme djeluju vrlo pomno posložene, pa se lako zaključi da je ova četvorka vrlo iskusna i dobro zna što radi, kako u ovoj formaciji, tako i u mnogim drugim (topla preporuka Iztokov world music projekt Širom).

  “nouvi sad” je jedan od albuma za čisto guštanje u lijenim danima. Nema tekstova koji će vas ometati, a razigrane melodije će vas ipak držati u iščekivanju što će biti dalje. Iako previše kasnim s recenzijom ovog albuma, svakako to nije razlog za preskočiti jedno od najboljih izdanja koje nam je došlo iz Slovenije u 2019.

  Muziku podržava