Sjajna suradnja dvojice velikana jazza

  1219

  Thelonious Monk with John Coltrane

  Thelonious Monk With John Coltrane (Reissue)

  Datum izdanja: 30.04.2006.

  Izdavač: Jazzland /Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ruby, My Dear
  2. Trinkle, Tinkle
  3. Off Minor
  4. Nutty
  5. Epistrophy
  6. Functional

  Iako su neki kritičari taj sastav proglasili jednim od najboljih u povijesti jazza, malo je snimaka što su ih tijekom šestomjesečne suradnje 1957. ostvarili klavirist Thelonious Monk i tenor saksofonist John Coltrane. No njihovi se tadašnji redoviti nastupi u Five Spot Caffeu danas smatraju legendarnima. Jedna od njihovih rijetkih dokumentiranih suradnji nalazi se na albumu “Thelonious Monk With John Coltrane” koji donosi studijske snimke.

  No, iako je Coltraneovo ime u nazivu albuma ravnopravno zastupljeno, on tada još nije u potpunosti realizirao svoj potencijal, te na ovaj glazbeni materijal moramo gledati prvenstveno kao na Monkovoo djelo. Uostalom, na album su uvrštene isključivo njegove skladbe i on je bio vođa sastava.

  Coltrane se u izvedbama potpuno prilagodio Monkovim idejama dajući kreativan doprinos svojim improvizacijama. No, njegova će suradnja s Monkom ostati zapamćena kao jedna od najosebujnijih i najkreativnijih u jazzu čemu svjedoči i ovaj album.

  U izvedbama skladbi “Ruby, My Dear“, “Trinkle, Tinkle” i “Nutty” pojavljuje se tadašnji originalni kvartet u kojem su uz Monka i Coltranea svirali kontrabasist Wilbur Ware i bubnjar Shadow Wilson. Skladbu “Functional” Monk izvodi solo, a u izvedbama skladbi “Of Minor” i “Epistrophy” svira all stars sastav okupljen za to snimanje. Osim Monka, Coltranea i Warea, to su trubač Ray Copeland, alt saksofonist Gigi Gryce, tenor saksofonist Coleman Hawkins i bubnjar Art Blakey.

  Muziku podržava

  Sve izvedbe donose vrhunski jazz s uzbudljivim improvizacijama koje slave osebujan Monkov glazbeni jezik. U traženju postave koja bi najbolje mogla prenijeti njegove ekscentrične zamisli, te posebice saksofonista – tek tijekom šezdesetih se postava donekle ustalila – ovo je jedna od najboljih postava iz pedesetih i jedan od najboiljih Monkovih albuma iz tog razdoblja.

  Za fanove, ali i diskofile, podatak da je prošle godine pronađena snimka koncerta Theloniousa Monka s Johnom Coltraneom, ostvarena 1957. na koncertu u njujorškom Carnegie Hallu, sasvim solidne tehničke kvalitete. Na kompakt disku “Thelonious Monk Quartet with John Coltrane at Carnegie Hall” nedugo ju je objavila tvrtka Blue Note.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava