Simple Minds: Veliki zvuk iz male sobe

  940

  Simple Minds

  Acoustic

  Datum izdanja: 11.11.2016.

  Izdavač: Caroline International

  Žanr: Acoustic, AOR, Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The American
  2. Promised You A Miracle
  3. Glittering Prize
  4. See The Lights
  5. New Gold Dream (81-82-83-84)
  6. Someone Somewhere In Summertime
  7. Waterfront
  8. Sanctify Yourself
  9. Chelsea Girl
  10. Alive And Kicking
  11. Don’t You (Forget About Me)
  12 .Long Black Train

  Simple Minds već su dugo zapetljani u labirintu studijske sizifovštine. Doduše, nakon što su u devedesetima prošli kroz tipični period ignoriranja i preziranja svega iz prethodne dekade, u zadnje vrijeme se može osjetiti ponovo probuđeni respekt prema njima. No, čak i kad neki njihov novi album dobije pozitivne recenzije, kritika već sutra zaboravi na njega, a publika, čiji još uvijek veliki interes za koncerte Simple Mindsa je glavni razlog što oni i dalje postoje, na tim koncertima naravno želi slušati samo stare stvari.

  Zadnje čega su se dosjetili u nastojanju da s novim studijskim albumom pobude veći interes jest ne baš pretjerano originalno, ali često isplativo “vraćanje korijenima”. A “korijeni” u slučaju Simple Mindsa znače povratak u tinejdžerske sobe Jima Kerra i Charlieja Burchilla – dva glavna autora i jedinih preostalih originalnih članova benda – u kojima su oni na akustičnim gitarama slagali svoje prve pjesme.

  Simple Minds Acoustic” se doduše može proglasiti i prozirnim izgovorom da se najpoznatije pjesme benda ponovo snime, odnosno da se izbaci još jedan Greatest Hits album, ovaj put akustični, no mora se priznati i da je ideja akustičnog albuma u slučaju Simple Mindsa ipak intrigantnija nego u većini sličnih situacija.

  Muziku podržava

  Naime, jedan od zaštitnih znakova Simple Mindsa je ono što su i sami istaknuli naslovom svog prethodnog studijskog albuma “Big Music” iz 2014: veliki studijski zvuk (ima i u tome razloga što im novija vremena nisu baš naklonjena: njihovoj masivnosti jednostavno ne odgovara sićušnost mp3-ca i Youtube klipova). Ideja da se taj zvuk prevede u intimnu akustičnu atmosferu jest donekle zanimljiva.

  Album započinje “The American” sa “Sister Feelings Call” iz 1981., podsjetnik na njihovu transcendentnu, arty fazu prije masovne popularnosti i pop hitova, u kojoj su kombinirali new wave (new age) zvuk i keltski folk melos.

  Zemljakinja im KT Tunstall gostuje u “Promised You A Miracle” i svojim karizmatičnim dubokim glasom daje albumu prijeko potrebno svježinu. Nakon mahom meditativnih, trancey stvari, “Sanctify Yourself” i “Chelsea Girl” podižu tempo prije najvećih hitova “Alive And Kicking” i “Don’t You (Forget About Me)”, da bi za kraj sačuvali jednu manje očekivanu, ali dobro uklopljenu obradu, “Long Black Train” Richarda Hawleya.

  Zaključak je da akustično izdanje Simple Mindsa i nije toliko spektakularno drugačije od njihovog uobičajenog. S pozitivne strane, u ovom izdanju je očitije da iza tog velikog zvuka stvarno postoje pjesme, dok s negativne strane te pjesme ovako ipak zvuče beskrvnije. Premda “Acoustic” nije toliko loš izbor ni za prvo upoznavanje s bendom – manje-više svi najveći hitovi su tu – album će najviše odgovarati starim fanovima koji sve ove stvari dobro poznaju već godinama pa će im dobro doći da ih čuju u novom ruhu.

  Muziku podržava