Silente nisu budućnost hrvatske glazbe, već sadašnjost

  14448

  Silente

  Lovac na čudesa

  Datum izdanja: 28.10.2013.

  Izdavač: Aquarius Records / IDM Music

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Na istom mjestu
  2. Morski ljudi, morske žene
  3. Zaboravi nas
  4. Svila
  5. I ovaj put
  6. Ne gledaj me kao da sam
  7. Terca na tišinu
  8. Molim te, zapiši
  9. Dragi, vjerujem u sve
  10. Lovac na čudesa
  11. Još jednom
  12. Zimzelen
  13. Noćas ona nije ona

  “Terca na tišinu” je jedan od najljepših hit singlova posljednjih godina, pa je trebalo samo čekati kako će Silente složiti svoj prvijenac. Nakon preslušavanja, možemo samo čestitati dubrovačkoj sedmorki.

  Teško se oduprijeti pjesmi poput spomenutog hita jer u njoj je posloženo sve do najsitnijeg detalja i to je pravi pop hit koji je lišen svih idiotarija koje se inače slušaju kod nas pod etiketom ‘zabavne glazbe’. Uspjeh koji su već sad postigli (puna Tvornica na nedavnom zagrebačkom koncertu) jasno pokazuje da se može ići i drugim smjerovima pop glazbe i uspjeti, a ne samo pjevati stihove poput ‘brodić moj’ i ‘ako mi ne daš, ne dam ni ja tebi’.Naravno, jedna pjesma ne čini album, a Silente je svoj prvijenac napunio s 13 skladbi koje podjednako udaraju čistim pop zvukom temeljenim na zvuku kakvom primjerice koristi i Gibonni, ali s mnogo većim utjecajem vrlo dinamičnih gudača. Ukratko, vrlo šarolik pop rock zvuk kojeg bi radio stanice trebale puštati naveliko.Vokalne dionice su vrlo široke, a odlično je da su ispremiješali muške, ženske i grupne vokale što daje odlične harmonije koje dodatno pospješuju melodioznost pjesama. Zbog takve kemije, vokali im se lagano stapaju s glazbom, pa sve klizi i dobiva dimenziju, a refrenski dijelovi su većinom vrlo pijevni, pa će zabava na koncertima biti zajamčena.

  Uvodna “Na istom mjestu” mogla bi se uspoređivati s radovima Zabranjenog pušenja (kad su ozbiljniji) ili čak kao neka popičnija verzija Bijelog dugmeta ponajprije zbog idealno ukljopljenih violina, “Morski ljudi, morske žene” ima nekoliko prijelaza što ju čini dramaturski vrlo dinamičnom, u “Zaboravi nas” pomalo vuku na Laku, “Ne gledaj me kao da sam” je prava ‘ženska’ pjesma i ujedno jedan od najboljih zgoditaka albuma, dok je “Još jednom” gotovo u istom rangu kao i “Terca na tišinu”.

  Muziku podržava

  Implementiranjem toliko gudača u svoje skladbe, donijeli su nešto novo i svježe na našu scenu jer gudači nisu tu samo da ukrase pojedine dionice, već u dobrom dijelu pjesama su upravo i nosioci melodija, te su zanimljivo isprepleteni vokalima i glazbom. Time su pokazali koliko je Dubrovnik renesansno-barokni grad i u kojoj mjeri time utječe na budućnost svojih žitelja, samo što Silente nisu budućnost, već sadašnjost.

  U konačnici što reći? Najbolji primjer uspješnosti benda i albuma su pokazali ljudi koji su napunili Veliki pogon, a bio je rezerviran Mali pogon Tvornice kulture. Mnogim našim bendovima je to san, a oni su to uspjeli svega par tjedana nakon izlaska albuma… Debitanti godine, nema sumnje.

  Muziku podržava