Serenada samo za fanove

  1601

  Lou Reed

  Animal Serenade

  Live

  Datum izdanja: 22.03.2004.

  Izdavač: Reprise / Dancing Bear

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Advice
  2. Smalltown
  3. Tell It to Your Heart
  4. Men Of Good Fortune
  5. How Do You Think It Feels
  6. Vanishing Act
  7. Ecstasy
  8. Day John Kennedy Died
  9. Street Hassle
  10. Bed
  11. Revien Cherie
  12. Venus In Furs
  1. Dirty Blvd.
  2. Sunday Morning
  3. All Tomorrow’s Parties
  4. Call On Me
  5. Raven
  6. Set The Twilight Reeling
  7. Candy Says
  8. Heroin

  Kao glazbenik, Lou Reed je oduvijek bio nekonformist. Još od vremena Velvet Undergrounda pa sve do posljednjeg studijskog albuma “The Raven”, ovaj je Njujorčanin publici jasno dao do znanja da joj ni u jednom trenutku ne namjerava podilaziti. Stoga, u trenutku kad sam u plejer stavljao prvi CD dvostrukog koncertnog izdanja “Animal Serenade“, snimljenog prošle godine u Los Angelesu u The Wiltern Theatre, pojma nisam znao što da od njega očekujem.

  Hm, kako da započnem recenziju? Ajmo probati ovako – Lou Reed je legenda. David Bowie, Van Morrison, Leonard Cohen i Lou R. čine skromnu skupinu likova koji su, glazbeno gledano, dostojanstveno preživjeli sva ova desetljeća (slobodno nadopunite niz, al’ vidjet ćete da ih nema još puno). Naravno, to ne znači da se i njima tu i tamo ne potkrade poneki lošiji album. A s pozicije recezenta koji istovremeno nije i zakleti fan Lou Reeda, ovo mi se čini upravo takvim uratkom – slabijim nego što to Lou ovih dana može pružiti.

  Upravo stoga što Lou nije uspio dati ‘best of Reed right here and right now’ neću ni uspoređivati ovaj live s onim ranijim, ‘mlađim’, energičnijim i potentnijim, pogotovo “Rock ‘N’ Roll Animal” (jednim od top 5 najboljih koncertnih albuma koje sam ikad čuo), jer je to za “Animal Serenade” unaprijed izgubljena bitka.

  Muziku podržava

  Prvo o dobrim stranama. Za početak, Reed se stvarno potrudio PJEVATI i to zvuči sjajno. Onima koji prate njegovu karijeru, bit će jasno što sam time htio reći. Osim toga, i njegova gitara zvuči fantastično, na nekim mjestima lirično, na drugima ‘hrskavo’ uz opsežnu pomoć distorzije i feedbacka, no kroz više-manje cijeli koncert Reed svira maksimalno koncentrirano. To se odnosi i na svirku cijelog njegovog benda koji tek ponekim ekscentričnim ispadom (npr. višeminutnim solom čelistice Jane Scarpontoni na “Venus In Furs”) stavlja sebe u prvi plan.

  Što se tiče najnadahnutije izvedenih pjesama na albumu, to su neosporno stvari iz Velvet Underground perioda (“Heroine”, “All Tomorrows Parties”, “Venus In Furs”) te “Ectasy”. Ima još jedna stvar koju u ovoj recenziji ne bi valjalo previdjeti, naime, Reed na nekoliko mjesta na albumu šalje jasne političke poruke. U stihovima poput: “…men of good fortune often cause empires to fall”, ili, recimo, “I dreamed I was President of these United States/ I dreamed I replaced ignorance, stupidity and hate”, nedvosmisleno se može iščitati kritika na račun teksaškog rendžera G.W.Busha i njegove politike.

  Ovo dvostruko koncertno izdanje ima jednu veliku manu – pokazalo je da je Lou Reed bio nekritičan sam prema sebi kad je sastavljao popis stvari koji će se pojaviti na CD-ima. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da je album definitivno predugačak što je rezultiralo neujednačenošću materijala i uvrštavanjem niza slabije izvedenih ili općenito slabijih pjesama poput “Raven”, “Candy Says” ili “Revien Cherie”.

  Osim toga, da je škare samokritike imao češće u rukama te pored više od nekoliko slabih pjesama izbacio i vlastito trudim-se-biti-cool-i-zabavan blebetanje kojem je slušatelj prečesto izložen između pjesama (a integralni koncert eventualno objavio u DVD formatu), Reed bi dobio kompaktno i kvalitetno koncertno izdanje koje bi sigurno zavrijedilo više od jednog i po slušanja. Ovako, “Animal Serenade” je live izdanje koji će zasigurno obradovati fanove Lou Reeda, a svim ostalima preporučam da se i dalje drže veličanstvenog albuma “Rock ‘N’ Roll Animal”.

  Muziku podržava