Senidah: Ponos u ranjivosti na najiščekivanijem R&B izdanju godine

  4544

  Senidah

  Bez tebe

  Datum izdanja: 25.03.2019.

  Izdavač: Bassivity Digital

  Žanr: Hip-hop, R&B

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Soba (Intro)
  2. Slađana
  3. Crno Srce
  4. Aman
  5. Bez Tebe
  6. Treći Svet
  7. Vatra
  8. Belo
  9. Strava
  10. Nisi Bio Tu (Outro)

  Sve popularnija R&B pjevačica Senidah jučer je izbacila album prvijenac koji nosi naziv “Bez tebe“. Senidah, punog imena Senida Hajdarpašić, rođena je u Ljubljani i glazbenu karijeru počela je još 2010. godine. Pjevala je u slovenskom bendu Muff, a solo karijera došla je suradnjom s diskografskom kućom Bassivity Digital. I dobro da je došla.

  Uspjeh pjesme “Slađana“

  Senidah je singlom “Slađana“ doslovno pomela Balkan, zaokupivši uši zbilja različite publike. Pobudio je interes gotovo trenutno. Sasvim posebna Senidah, za Mondo TV (možda s razlogom) nije precizirala o čemu točno govori veliki hit. Međutim, pomnim slušanjem teksta i uz malo istraživanja žargona dolazi se do pokojeg zaključka. Slađana je slang za speed, što objašnjava dodirivanje teksta s razlikama stvarnosti i halucinacija. Smanjenjem djelovanja droge uplovljavamo u bit pjesme, a čitanjem između redaka ostaje nam bolna priča upakirana u samosvjesnu, tamnu produkciju s dozom misterije.

  Muziku podržava

  Tekst je jako vješto sagrađen, flow apsolutno jedinstven, iznenađujuće dobar, a stihovi i više nego posebni. Autor teksta je Benjamin Krnetić, a glazbe Anže Kacafura – Cazzafura i naravno, Senidah. Inače ne simpatiziram spominjanje ili odavno istrošeno potpuno ili djelomično glorificiranje odnosno metaforiziranje droga u umjetnosti. Međutim, “Slađana“ i više nego dovoljno osvaja, zapravo stavljajući nebitno na stranu. Pjesma se našla i na našoj listi najboljih pjesama 2018. godine zauzevši visoko 15. mjesto.

  Senidah je osvježenje za naše prostore

  Nije na Balkanu nedostajalo rapa koliko R&B-a, ali ona na svojim pjesmama i sa svojom osobnošću zbilja donosi veliku dozu osvježenja. Kao spoj zbilja kvalitetnog R&B-a i rapa, suvremenog zvuka, upečatljivog stila i ponosno uvjerljivog stava, Senidu ne možete zaobići. Ne bi bilo ni fair. Jednostavno vrijedi poslušati. Njeni tekstovi su iskreni, bolni i nevažno je poistovjećujete li se. To je njena priča i to je dovoljno. Scene koje opisuje  ili zamišlja idu od naizgled strogo privatnih najdubljih osjećaja bola, samospoznaje, nošenja s ljubavnim odnosima i posljedicama, do klupskih epizoda, zavođenja, zadržavajući cijeli tijek albuma ozbiljnost i dostojanstven pristup. Uvijek dovoljno duboko, promišljeno, bez zadrške.

  Nakon “Slađane“ stigao je singl “Belo“, u potpunosti opravdavajući hype kreiran oko Senide. Ne obazirući se opet na dvosmislenost i povezanost s drogom, u pjesmi “Belo“ vidimo je u malo poletnijem izdanju dok pjeva još jedan hit. “Zato drži me za ruku, vozimo se još po rubu i obala u sutonu bliži se“, navigira nas Senidah. Njezina energija istovremeno odiše misterijom, ponosom u ranjivosti i ljepotom bola, koja nije svima razumljiva. Uslijedile su “Bez tebe“ i “Nisi bio tu“, mračniji i emotivniji komadi, snažnih opisa, opet bez zadrške, ogoljeno i s utiskom. “Nisi bio tu“ sasvim posebno objedinjuje spomenuta produkcijska rješenja i zapravo poetske stihove. Pjesma je to koja će i najveće skeptike uvjeriti u posebnost Senide. Melodije albuma su zaista lijepe i pamtljive. U svakoj pjesmi ima barem dio instrumentala koji naizgled tamo ne bi očekivali, a usklađen je savršeno. Primjer su upravo melodija gitare na “Nisi bio tu“.

  Kakve su nove pjesme i gdje je nestala “Ride“?

  Predstavljeno je ukupno šest novih pjesama, svih redom vrijednih pažnje, odlično povezanih s već izdanim. Album otpočinje “Soba (Intro)“, audio poruka voljenom o iskrenosti namjera i dostupnosti, i postavlja ton albuma. Odličan sad R&B. Aktualni singl “Crno srce“ prikazuje Senidu u pomalo demonskom izdanju pokazujući razine i višeslojnost njezinog stvaralaštva. Pomalo pretjerana, naizgled prolazna stvar, konačno ulazi u uho. “Aman“ je nagovještaj kraja jedne ljubavi, opisan onako, na njen način. “Aman, ostaće naš zaliv sam u tami, ma znam to“, nježno će Senidah.

  Pogled na uspjeh i prolaznost istog opisuje na pjesmi “Treći svet“. Jednostavno cool i bez okolišanja, “Stavi sve u kovčeg, i zapali Dolce, Dolce“. Zavođenje je pripalo pjesmi “Vatra“, “Ove noći vatra gori iznad grada, ljubav vodimo, još tinja nada.” Nešto neočekivano, veselije i zanimljivo dolazi na pjesmi “Strava“, definitivnom iznenađenju. “Ljubav k’o strava”. Senidi stoji sve, a “u masi bruji i tehno probija, tu traju uzdasi, traje suspirija”.

  Nedavno izdan singl na engleskom, “Ride“, možda nije oduševio kao dosadašnji. Međutim, pametan je i sasvim logičan korak u njenoj daljnjoj karijeri prema mogućem inozemnom uspjehu. Je li to razlog zašto nije uvrštena na album? Možda, ali sumnjam, jer ne pripada ovoj kolekciji pjesama. “Ride“ je znak da možemo očekivati mnogo lijepih stvari godinama koje dolaze.

  Obećanje za budućnost

  Albumom “Bez tebe“ ispričana je njena priča, a ona sama prezentirala se publici uvjerljivo i zanimljivo. Teški osjećaji vjerodostojno su transformirani u dojmljive, živopisne umjetničke slike koje Senidah svojim glasom sasvim autentično prenosi. Emotivno, dovoljno da dotakne, ali nikad ne pretjerujući. Hitovi su snažni i bit će dugovječni, a druge pjesme na albumu kvalitetno su vezivno tkivo singlovima. Melankoličan, sjetan, pun naučenih lekcija, “Bez tebe“  je osoban, na trenutke tmuran, bez obzira na žanr i aranžmane, a ostavlja publici zbilja mnogo.

  Muziku podržava