Seljačko-radnička koalicija

  2358

  Overflow

  Overflow i Miškina

  Datum izdanja: 05.10.2013.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Punk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Proljetna pjesma I
  2. Na paši
  3. Usred ciče zime
  4. Bijeda
  5. Mrtvoj drugarici XXX (Kad u noći sve se smiri)
  6. Mrtvoj drugarici XXVI (Tmurno je nebo)
  7. Pjesma međimurskog zlatara
  8. Invalidova pjesma
  9. Pjesma kirijaškog konja
  10. Orač

  Dvadeset godina koprivnički punkeri grade karijeru ‘vani’ više nego doma. Dvadeset godina pjevaju na engleskom. I onda momci promijene ne samo jezik, nego i tematiku.

  Rijetko kad ćete ljutog punkera čuti kako pjeva ‘ovrhovoditelj vodi kravicu’, pri čemu ne zvuči niti cinično, niti podrugljivo, nego istinski bijesno na nepravedan zakonodavni sistem, korumpirane činovnike i bešćutnu birokraciju. I upravo je krik iz očaja i nemoći zajednička koordinata stihova pjesnika sela Mihovila Pavleka Miškine i glazbenog urbanog punkerskog senzibiliteta grupe Overflow.Obilježavajući 70 godina smrti i 125 godina rođenja Mihovila Pavleka Miškine “Overflow i Miškina” su tako kreirali žestok, energičan i autentičan album koji uz većinu društveno osvještenih pjesama donosi i par nešto lakših tema. Jedna od takvih je potencijalni veliki hit “Pjesma međimurskog zlatara” koji to vjerojatno neće biti jer je stvar pretjerano kvalitetna za hrvatski radijski eter, kao što je i ovaj album pretjerano kvalitetan za ukus prosječnog hrvatskog glazbenog konzumenta, odnosno, kao što je i ova grupa pretjerano dobra za ovo podneblje – lako je zamisliti Overflow kao skupinu talentiranih, pametnih školaraca koji zbog svog brzog razumijevanja situacije i brzog konfrontiranja uslijed paradoksa svima u okolini idu na živce.U ostatku albuma Overflow bez problema transponira Miškinine stihove u sadašnji vremenski trenutak, a povremeno pjevanje arhaizama je nezgrapno, no simpatično. Jest, slušateljima Overflowa će biti potrebno malo strpljenja da se naviknu na novitete, no to je i dalje bend vulkanske energije i ogromne strasti prema muzici.S glazbene strane u izradi ovog albuma momci su izveli više postupaka: jedan je čisto punkerska konstrukcija zvana ‘tiho-glasno-tiho’, a drugi je koketerija s elektronikom. Bendu se u studiju pridružio bivši član grupe Konrad Mulvaj koji je u međuvremenu promijenio izričaj i sad se više bavi elektronikom pod imenom Ohnokono.

  No, staro jato je staro jato, tako da je kemija starih suboraca kliknula, pa je Mulvaj dodao naramak računalnih tonova i to je donijelo dodatnu kvalitetu u ionako dobar album. Melodijske linije su upravo sjajne (pogotovo kod “Pjesme međimurskog zlatara”, “Na paši“, “Usred ciče zime” i “Pjesme kirijaškog konja” ), a Goran Živković pjeva “I iz srca i iz jaja” ovaj prosvjetiteljski seoski punk rock.

  Ploču zatvara nedorađena “Orač” koja uspijeva pokvariti dotad više nego dobro prolazno vrijeme, no to je tek sitnica na inače standardno dobrom ostvarenju ove velike hrvatske grupe.

  Muziku podržava