Savršena interpretacija Beethovenovih violinskih sonata

  977

  Arthur Grumiaux & Clara Haskil

  Beethoven: The Violin Sonatas

  Datum izdanja: 14.05.2007.

  Izdavač: Decca / Aquarius Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sonata No.1 in D major, op.12 no.1
  2. Sonata No.2 in A major, op.12, no.2
  3. Sonata No.3 in E flat major, op.12, no.3
  4. Sonata No.4 in A minor, op.23
  1. Sonata No.5 in F major, op.24 Spring
  2. Sonata No.6 in A major, op.30 no.1
  3. Sonata No.7 in C minor, op.30 no.2
  1. Sonata No.8 in G major, op.30, no.3
  2. Sonata No.9 in A major, op.47 Kreutzer
  3. Sonata No.10 in G major, op.96

  Ovaj odličan set od tri CD-a Beethovenovih sonata za violinu i klavir ujedinio je ponajbolji duo sredine dvadesetog stoljeća – violinista Arthura Grumiauxa i pijanisticu Claru Haskil.

  Na tri su CD-a predstavljene kompletne Beethovenove violinske sonate i to kronološkim redom, što uvelike olakšava praćenje razvoja muzičke misli tog velikana, kao i evoluciju njegovog stila. Ono što će slušatelji vrlo brzo otkriti, a u čemu im uvelike pomaže i ova sjajna izvedba, jest kako se Beethoven brzo odvojio od mozartovskog liricizma, unijevši u svoja djela ritmičku motoričnost, ali i mnogo kraće melodijske linije.

  U njegovim sonatama često nailazimo na ekspanziju i kontrakciju muzičkog pulsa (poput udisaja i izdisaja kod disanja), nerijetko i u istom stavku. To prije svega zahtijeva ritmičku fleksibilnost, pomalo drugačiju nego što jest današnja stroga ravnomjernost. Savršen osjećaj za vrijeme koji je za to potreban (a la Furtwangler) osobina je koju češće pronalazimo u 40-im i 50-im godinama prošloga stoljeća.

  Beethoven je naučio kako udahnuti život u svoju glazbu, a Haskil i Grumiaux ga prenose na slušatelja bez ikakvog napora. Lirični, predivnog tona, ali opet dovoljno intelektualno jaki da prenesu duboku muzičku arhitekturu djela, ovo dvoje umjetnika uspjet će u namjeri da slušatelj uživa na više razina istodobno. Upravo ta višedimenzionalnost izvedbe, sasvim suprotna od današnje, često plitke muzikalnosti, ono je što ih čini toliko uvjerljivima.

  Muziku podržava

  Izvedbe snimljene 1956. i 1957., u originalu izdane na ploči (Philips), othrvale su se svim izazovima vremena. Beethovenove sonate dovoljno su respektabilne da zaslužuju više različitih interpretacija. Jedna od njih svakako bi trebala biti i ova.

  Grumiauxova virtuoznost, elegantno fraziranje i nepogrešiva intonacija u kombinaciji s osjećajnom, iako ne uvijek u notu točno odsviranom pratnjom Clare Haskil, čine ovu kolekciju privlačnom na prvi pogled. Svatko tko je u potrazi za kompletom Beethovenovih violinskih sonata, morao bi u obzir uzeti ovaj set.

  Muziku podržava