Savršen nadomještaj za neprežaljenima Portisheadima

  1116

  Ilya

  They Died For Beauty

  Datum izdanja: 23.02.2004.

  Izdavač: Virgin / Dallas Records

  Žanr: Trip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bellissimo
  2. Quattra Neon
  3. Bliss
  4. Heavenly
  5. Soleil Soleil
  6. Pretty Baby
  7. All For Melody
  8. Happy & Weak
  9. They Died For Beauty

  Svako malo u glazbenom svijetu pojavi se jedinstveni, transcedentalni glazbeni izričaj koji vas ne ostavlja ravnodušnim ni u kom smislu. Glazbeni izričaj koji redefinira muzičke granice eksperimentirajući različitim zvukovima dajući veličanstvene rezultate.

  Upravo je to postigao debitanski album bristolske skupine Ilya (ime grupe može se povezati s imenom grada u Bjelorusiji, ali možda to i nije poveznica…) koju čini fenomenalna tročlana ekipa na čelu sa fenomenalnim vokalom Joann Swan, tu su još Nick Paulin i Dan Brown. Ovaj trojac svojim prvijencom pod nazivom “They Died For Beauty” kombinira delikatni, a opet snažan vokal s isto takvom melodijom uz ‘laid back jazz’ utjecaj, te produkcijom koja čini mješavinu Jacques Brela, Scott Walkera, James Bonda, Ipanema stila i Curtis Mayfielda.

  Joanna i Nick već su godinama dio bristolske glazbene scene, poznati u ‘gradskim krugovima’, ali se kao bend formiraju nakon upoznavanja sa Danom koji usavršava i uobličuje njihov poimalo neobuzdan zvuk u savršenu cijelinu. Joanna opisuje Dana kao ‘missing link’ u kompletiranju benda i uspostavljanju jedinstvenog produkcijskog stila, kao mješavinu mnogih glazbenih utjecaja koji su se u ovoj kombinaciji posložili baš kako treba.

  Muziku podržava

  “Each song is like a little theatre production” naglašava Joanna čiji prigušen glas oplemenjuje Ilyine pjesme. Riječi su poetične, a ambient svake pjesme ostavlja vas u razmišljanju da li je vokal ljut, tužan ili smiren. Na albumu je naglašen portisheadski utjecaj kao nimalo plagijatski, već savršeno logičan i dobrodošao.

  Dakle za sve one koji još sumnjaju u njihovu kvalitetum, a žale za raspadom legendarnog trip-hop benda Portishead ovo je pravi album za njih. Na albumu se nalazi devet izvanrednih skladbi i gotovo je nemoguće izdvojiti najbolje jer cijeli albim funkcionira kao savršena cijelina, te vam se sviđa ili sve ili ništa. Ja ću reći sve, sve…

  Za kraj citirat ću samu Joannu : “There’s a lot of humor in the lyrics, but you can also read them in lots of different ways. It’s setting a scene and when I’m singing them it’s like I’m embodying a personality – Im aware of all the atmosphere and allthe feelings that go with the mood of each song”.

  Muziku podržava