Sav taj jazz diljem svijeta

  847

  Putumayo presents Jazz Around the World

  Kompilacija

  Izdavač: Putumayo / Aquarius Records

  Žanr: Jazz, World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Chantal Chamberland – La Mer
  2. Niuver – Quiereme Mucho
  3. Blick Bassy – Donalina
  4. Kora Jazz Trio – Chan-Chan
  5. Heather Rigdon – Young and Naive
  6. Kad – J’aime Mon Lit
  7. Sherele – Polka Dot Blues
  8. Kataraina Pipi – Te Reo o Papatuanuku
  9. Keletigui Diabate with Habib Koite – Summertime at Bamako
  10. Billy Cobham and Asere – Destinos
  11. Hugh Masekela with Malaika – Open the Door

  Putumayo je uistinu jedinstvena izdavačka kuća. Njezin cilj nije toliko predstavljanje određenih autora, već stilskih žanrova ili glazbe slabije poznatih podneblja, otvarajući tako širom vrata drugim kulturama.

  Ovaj puta odlučili su napraviti kratki jazz-presjek: od Novog Zelanda do Meksika, od Kameruna do Kanade.

  Cilj im je naglasiti utjecaj koji jazz ima na glazbenike širom našeg planeta: po starom i prokušanom receptu spojili su već dokazane izvođače s onima koji se tek trebaju dokazati. Spojili su autorske skladbe s obradama i ponovno uspjeli. Doduše, više su se orijentirali na kubansko-meksičke ritmove izostavivši tradicionalni jazz, bebop i tzv. ‘smooth jazz’.

  Sa svojim afričkim korijenima, jazz je tijekom 20. stoljeća procvjetao u Sjedinjenim Državama, a s godinama je posuđivao i stapao se s glazbom diljem svijeta. Sloboda interpretacije, sve ono što čini jazz ovdje je zajednički nazivnik, ali opet jedinstven ovisno o kulturi i državi iz koje je izvođač.

  Muziku podržava

  Najveći zgoditak izdanja “Jazz Around the World” leži u činjenici što ne zamara slušatelja, pitak je i tečan album od početka do samog kraja, bez većih iznenađenja odnosno revolucionarnih izvedbi.

  Chantal Chamberland, uz primjeren kvartet, otvara kompilaciju s “La Mer“, nekima poznatiju kao “Beyond the Sea” Bobbya Darina. Svakako najpoznatije ime je trubač Hugh Masekela (šezdesetih godina prošloga stoljeća imao je hit “Grazin’ in the Grass” doguravši do čelnog mjesta pop-ljestvice u SAD-u) koji zatvara kompilaciju s “Open the Door“. A baš kako naslov kaže, Putumayo ovim izdanjem svijetu otvara još jedna nova, manje poznata vrata.

  Muziku podržava