Sasvim pristojan stilski kaos

  907

  Coldseed

  Completion Makes The Tragedy

  Datum izdanja: 30.06.2006.

  Izdavač: Nuclear Blast / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. My Affliction
  2. Democracy Lesson
  3. Nothing But A Loser
  4. Five More To Fix
  5. Burning With A Shade
  6. On My Way
  7. Reflection
  8. Completion Makes The Tragedy
  9. Hatched
  10. Vulture Of The Throne
  11. At Last

  Ne mogu reći da mi se ovaj materijal dopao kad sam ga prvi puta stavio u CD player. Međutim, svakim novim preslušavanjem postajao mi je sve zanimljiviji. Možda i zato što je ‘stilski kaos’, u kojem se čuje i power metal i melodic death i thrash, modern rock, crossover, potpomognuti s elektro igrarijama, dosta dobro posložen.

  Takav raspored snaga donosi česte izmjene ritmika, instrumentalnih izvedbi, a i vokalnog izražavanja, koje je daleko najmoćnije individualno oružje na albumu. Obilježava ga visoka modulativnost, te tako Speed često pjeva u Soilwork stilu, iako puno više koristi clean izvedbe, koje šeću između hevijanerskih žestokih, pa sve do super osjećajnih. Gitarističke kombinatorike su također za pohvaliti, ali i moderne klavijature, koje su nauho nenametljive, mada se znaju pretpostaviti ostalim instrumentalnim dijelovima.

  Kao ogledni primjerak možda bi mogla poslužiti prva pjesma “My Affliction“, koja u sebi sadrži gotovo sve navedene elemente, zatim ističem “Democracy Lesson“, koja nakon Soilworkovskog uvoda izrasta u sasvim pristojnu heavy rock stvar s pjevnim refrenima.

  Five More To Fix” je jaka power pjesma s oštrim, thrasherskim gitarističkim uvodom, a “Burning With A Shade” sadrži najviše crossover elemenata. Definitivno najsvjetliji trenutak albuma je prekrasna balada “Reflection“, koja izmjenjuje osjećajne i moćne, čvrste ritmove, izražajne gitare i smirene vokale, a zatvara se kratkim ambijentalnim klavijaturama.

  Muziku podržava

  Kad već spominjem Speeda Streeda, pjevača Soilworka, bilo bi u redu i da istaknem ostale članove ovog multi nacionalnog projekta. Tako su tu još Thomen Stauch, ex-Blind Guardian/Savage Circus bubnjar, Oliver Holzwarth, basist Blind Guardiana/Sieges Evena, zatim Michael Schuren, klavijaturist Blind Guardiana, te njemačko-španjolski gitaristički duet Thorsten Praest i Gonzalo Alfagame.

  Iako mi se, kako sam ranije istaknuo, ovaj album nije dopao odmah, na kraju mi se učinio dosta boljim, raznovrsnijim, razigranijim, od recimo, Speedovih zadnjih ostvarenja sa Soilworkom ili Disarmonia Mundi, koji već pomalo postaju kližejizirani i dosadni.

  Muziku podržava