Sassy ponovo oduševljava!

  1252

  Sarah Vaughan

  The Very Best of Jazz

  Datum izdanja: 06.01.2009.

  Izdavač: Concord / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. My Funny Valentine
  2. Tenderly
  3. I’m Just A Lucky So And So
  4. Sophisticated Lady
  5. Chelsea Bridge
  6. What Am I Here For?
  7. I Got It Bad And That Ain’t Good
  8. It Don’t Mean A Thing
  9. Black Coffee [Live]
  10. Dindi
  11. How Long Has This Been Going On?
  12. I’ve Got The World On A String
  13. Easy Living
  1. In A Sentimental Mood
  2. I Didn’t Know What Time It Was
  3. Prelude To A Kiss
  4. My Old Flame
  5. Like A Lover (O Cantador)
  6. Tonight I Shall Sleep (With A Smile On My Face)
  7. Misty
  8. Smoke Gets In Your Eyes
  9. Send In The Clowns
  10. Moon River
  11. Like Someone In Love

  Ovaj album predstavljen je na dvostrukom CD-u i za njega su odabrane neke od najpoznatijih izvedbi slavne jazz pjevačice Sarah Vaughan. Ako ga preslušate, čut ćete njene najpoznatije evergreene no isto tako i cijenjene pjesme poput "Sophisticated Lady", "Dindi", "How Long Has This Been Going On?", "In A Sentimental Mood", "Easy Living", "Misty" i "Prelude To A Kiss", koje izvodi uz pratnju orkestara ili malih skupina.

  Vrlo sugestivnom, a istovremeno tako jednostavno izričajnom vokalnom interpretacijom, ona pokazuje da doista osjeća to što pjeva i time oplemenjuje karakter svake pjesme. A karakter i ozračje koje krije tekst, osnovni su poticaji od kojih pri interpretaciji polazi Sarah Vaughan.

  ‘Sassy’ ili ‘Divine One’ (nadimci ove velikanke) nije voljela da ju se klasificira kao jazz pjevačicu. Istina jest da je njezin jazz stil pomiješan s popom bio radikalno različit od ostalih ali upravo ju je to činilo drukčijom i u rangu s još dvije velike zvijezde jazza tog vremena: Ella Fitzgerald i Billie Holiday.

  Muziku podržava

  Malo je takvih kao Vaughan koji mogu svojim glasovnim sposobnostima gotovo sve. Zahvaljujući upravo reputaciji jedne od najboljih jazz pjevačica svih vremena mogla je birati najbolje suradnike.

  Na ovim snimkama, među Sarahinim suradnicima to su flautist Frank Wess, tenor saksofonist Zoot Sims, gitaristi Joe Pass i Bucky Pizzarelli, klaviristi Oscar Peterson i Roland Hanna, kontrabasisti Richard Davis i Ray Brown i bubnjari Kenny Clarke i Grady Tate. Svaka čast suradnicima, ali Vaughan najbolje ‘sjaji’ kad su prateći instrumenti svedeni na minimum.

  Mnogo albuma ove slavne jazzerice doživjelo je reizdanja stoga ne mogu zamjeriti što na ovom albumu nema moje najdraže "Lullaby Of Birdland". No u pretposljednjem reizdanju, ista pjesma se može čuti čak u dvije varijante. Ocjena ovog albuma nije vrhunska samo zato što je ovo reizdanje i kompilacija najboljih pjesama. Nerealno je za očekivati da sve dobre pjesme Sarah Vaughan mogu stati na jedan album, pa makar bio i dvostruki.

  Muziku podržava