Šarmerica, ali ovaj put bez pokrića

  1858

  Angela Gheorghiu

  Live from La Scala

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: EMI / Dallas Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. O del mio dolce ardor (Gluck)
  2. Piacer d’amor (Martini)
  3. O cessate di piagarmi (Scarlatti)
  4. Se tu m’ami (Parisotti)
  5. Malinconia ninfa gentile (Bellini)
  6. Vanne o rosa fortunata (Bellini)
  7. Me voglio fa’na casa (Donizetti)
  8. Stornello (Verdi)
  9. In solitaria stanza (Verdi)
  10. Brindisi II (Verdi)
  11. Serenade (Gounod)
  12. Chant d’amour (Bizet)
  13. Elegie (Massenet)
  14. Sub perdeaua dragei mele (Alfred Alessandrescu)
  15. Si daca (Diamanti Gheciu)
  16. Floricica de pe apa (Tiberiu Brediceanu)
  17. Bade pentru ochii tai (Tiberiu Brediceanu)
  18. Vai badita dragi ne-avem (Tiberiu Brediceanu)
  19. Lasati-ma sa cant : Te iubesc (Gherase Dendrino)
  20. ‘A Vucchella (Tosti)
  21. I could have danced all night (Lerner / Loewe)
  22. O mio babbino caro (Puccini)

  Novi album rumunjske sopranistice Angele Gheorghiu mješavina je svega i svačega. S jedne strane, glas joj je još uvijek lijep, a interpretacije par pjesama predstavljaju je u najboljem svjetlu. S druge pak strane, česti su znakovi tehničkih nedorađenosti, repertoar je ne baš inspirativan, a sveukupan dojam je razočaravajuć.

  Live from La Scala” zabilježio je njen debi u veličanstvenoj talijanskoj opernoj kući. Pjevačica se, na opće iznenađenje, odlučila predstaviti talijanskoj opernoj publici solo-recitalom, a ne u nekoj od svojih proslavljenih opernih uloga.

  Album sadrži 22 pjesme svrstane u četiri grupe (plus tri bisa): četiri arie antiche (arije u antičkom stilu), šest pjesama talijaskih opernih skladatelja devetnaestog stoljeća, tri francuske šansone i sedam rumunjskih pjesama.

  Kvaliteta izvedbi varira od grupe do grupe; katkad je pjevanje Angele Gheorghiu stilski uvjerljivo (u franc. šansonama i rumunjskim pjesmama), ali ima i primjera u kojima se čini da ni sama ne zna što i kako, ne uspijevajući prezentirati ni osnovne značajke nekog stila (primjerice baroka i klasike).

  Muziku podržava

  Kao i uvijek, Gheorghiu izaziva oprečne osjećaje. Bez obzira što mislili o samoj Gheorghiu, nema sumnje da je njezin glas, svojom tamnom bojom i likvidnim tonovima, zaista izvanredan.

  Problem se javlja u programu (talijanske, francuske i rumunjske pjesme) s kojim je očigledno igrala na sigurnu kartu. Sve je izvedeno graciozno, ali ništa ne predstavlja izazov za njezin glas i samim time izostaje uzbuđenje kod slušatelja. Njezin emocionalni repertoar ograničen je na šarm i melankoliju – a mnogi znaju da je ona sposobna za mnogo više.

  Iako generalno dobar, čini se kao da je pijanist Jeff Cohen pratnju izmislio na licu mjesta. Razlog tome su zasigurno pogrešne note svakih tri sekunde, koje melodiju i harmonije čine bizarno neobičnima, a rezultat je, jednostavno rečeno, ružan. Povremeno je njegovo sviranje predemonstrativno, čineći da rumunjske pjesme zvuče poput Schumannovih djela, a Verdi kao da je Liszt.

  Par je dobrih stvari na CD-u, ali uzevši u obzir mnoge propuste i nedovoljno pridodane pažnje kod snimanja zvuka, vjerojatno je da će samo najvjerniji ljubitelji Angele Gheorghiu željeti kupiti ovaj CD.

  Muziku podržava