Šareno, šareno kod ‘Gatsbya’

  1105

  Soundtrack

  The Great Gatsby

  Datum izdanja: 13.05.2013.

  Izdavač: Interscope / Universal Music

  Žanr: Pop, Swing

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Jay Z – 100$ Bill
  2. Beyonce and Andre 3000 – Back To Black
  3. Will.I.Am – Bang Bang
  4. Fergie, Q-Tip and Goonrock – Little Party Never Killed Nobody
  5. Lana Del Rey – Young and Beautiful
  6. Bryan Ferry and Bryan Ferry Orchestra- Love Is The Drug
  7. Florence and The Machine – Over The Love
  8. Coco O. Of Quadron – Where The Wind Blows
  9. Emeli Sande and Bryan Ferry Orchestra – Crazy In Love
  10. The xx – Together
  11. Gotye – Hearts A Mess
  12. Jack White – Love Is Blindness
  13. Nero – Into The Past
  14. Sia – Kill and Run

  Veliki šušur oko filma “The Great Gatsby” prelio se na pripadajući soundtrack, koji okuplja rasna grla američke pop-muzičke i rapperske scene, uz pokojeg australskog gosta (Gotye, Sia). A da ne ostane sve u Novom svijetu, tu su Britanci (The xx, Bryan Ferry, Florence and The Machine).

  Soundtrack za “Gatsby” krase pjesme koje više senzibilitetom nego stilski dočaravaju ‘lude dvadesete’: bezgranični hedonizam, traženje ‘onog pravog’ partnera – uglavnom, svi koji žele samozatajnu, odmjerenu, osviještenu muziku, slobodno neka preskoče ovaj album. A oni koji ovom albumu odluče dati šansu, vidjet će da na njemu ima nekoliko pogodaka i nekoliko promašaja.Jay-Z, Lana Del Rey, Emeli Sande te pogotovo Bryan Ferry i Jack White ostvarili su zanimljive snimke, ako već ne s autorske strane, s izvođačke nisu podbacili (najblaže rečeno). Ferry je tako obradio sam sebe u “Love Is The Drug” i donio izvrsno čitanje. Dok je “Drug” u originalu hedonistička disco stvar, ovdje je uvjerljivo zavrnuta tako da zvuči ‘ljepše i starije’, u duhu dvadesetih. U društvu pijanih limenih puhača i uz blago indolentan Ferryev vokal, “Drug” je dobila novi život te se u interpretaciji gotovo izjednačila s legendarnim originalom iz 1975. Drugi pogodak ostvario je Jack White s urlikom muške zvijeri na “Love Is Blindness” (“Love Is Blindness” obrada je stara dvije godine i datira s kompilacije “AHK-toong BAY-bi Covered“). A treći ‘touchdown’ djelo je Emeli Sande i Bryan Ferry Orchestra, koji je prati na ovom također pametno obrađenom broju, kojem je odstranjena pretjerana erotiziranost originala (koja ponekad previše zvuči jeftino) i dodana nova doza energije i strasti. Lana Del Rey dodala je vrlo solidan originalan broj, a ni Jay-Z nije razočarao. Ostatak muzike originalno kreirane za ovaj film varira između korektnog (The xx) i slabašnog (Florence and The Machine).

  Zlatnu malinu za najgoru vokalnu dionicu uvjerljivo dobiva Andre 3000 koji je klasik Amy Winehouse “Back To Black” pretvorio u “Back To Bljack”. Beyonce je svoj dio odradila više no korektno, no čekanje do njenog dijela može se učiniti kao vječnost.

  Iako bar 15 minuta predug i iako prilično varira u kvaliteti, “Gatsby” je stilski raznovrstan i zanimljiv soundtrack kojem vrijedi podariti pažnju, a za slabije slušljive dijelove ionako postoji opcija ‘skip’.

  Muziku podržava