Sanjivi indie-pop

  1575

  The Radio Dept.

  Clinging To A Scheme

  Datum izdanja: 20.04.2010.

  Izdavač: Labrador Records

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Domestic Scene
  2. Heaven’s On Fire
  3. This Time Around
  4. Never Follow Suit
  5. A Token Of Gratitude
  6. The Video Dept.
  7. Memory Loss
  8. David
  9. Four Months In The Shade
  10. You Stopped Making Sense

  Iako su počeci The Radio Dept. zapisani još daleke 1995., bend je profunkcionirao u pravom smislu tek početkom novog milenija kada se upotpunio na svim pozicijama. Otada do danas izdali su tri hvaljena albuma.

  Posljednje tri godine bend je radio na svojem trećem albumu “Clinging to a Scheme” koji je prije nekoliko mjeseci ugledao svjetlost dana. U indie-svijetu primljen je s velikim oduševljenjem jer nastavlja dobru tradiciju karakterističnog švedskog indie-pop zvuka.

  “Clinging to a Scheme” donosi kombinaciju klasičnih sanjivih melodija upakiranih u blago elektroniziranu podlogu s nizom indie-pop elemenata koji često koketiraju i s tweeem. Takvom kombinacijom, jasno se daju povući paralele sa škotskim bendovima tipa The Camera Obscura i Belle & Sebastian, ali The Radio Dept. su ipak više okrenuti shoegaze nego čistim pop-melodijama.

  Za razliku od prošlog albuma “Pet Grief”, ovaj je mnogo prohodniji i kompaktniji što ga čini vrlo zanimljivim produktom na kojeg vrijedi potrošiti nešto svog slobodnog vremena. Kao i mnogi Švedi, tako i The Radio Dept. unose mnogo sjevernjačkog štiha, pa u nekim pjesmama imamo dojam kao da putujemo do Sjevernog pola i natrag (najbolji dokaz je druga polovica “A Token of Gratitude“).

  Muziku podržava

  U pjesmama tipa “The Video Dept.” zvuče kao da su ispali iz ’80-ih. kao nusprodukt The Curea, u nekima kao Pet Shop Boysi (“Never Follow Suit“), ali to su samo asocijacije kojima se lakše može opisati zvuk koji je ipak kompleksniji od čistog ‘copy/pastea’ spomenutih bendova.

  Početak i kraj albuma su najdojmljiviji dijelovi, dok sanjiva verzija Aira u središnjici ipak malo zaostaje za dramatičnim ‘koricama’. Možda je baš taj središnji dio i najviše komercijalan, pa me ne bi začudilo da se s njime ponajviše promovira “Clinging to a Scheme”, ali gledajući u cijelosti, ipak donosi nešto lošije i manje zanimljivije brojeve.

  Najkraća pjesma “Four Months in the Shade” je ujedno i najopičenija jer u nešto manje od dvije minute bend uspijeva razviti vrlo zanimljivu instrumentalnu temu koja svojom nabrijanošću potiče stiskanje papučice gasa u autu (nemojte slušati ovu pjesmu dok vozite).

  The Radio Dept. su još jedan vrlo vrijedan artefakt u švedskoj indie-sceni koju možemo smatrati najjačom iza američke i britanske jer nam svako malo pokloni bend-dragulj poput ovog. Definitivno “Clinging to a Scheme” nije nešto najbolje što nam je indie-pop pružio ove godine, ali je to jedan vrlo zanimljiv album prepun sitne sanjive letargije, a singl “Heaven’s on Fire” bi mogao biti jedan od najboljih singlova u 2010.

  Muziku podržava