Sanjiva atmosfera debitantskog ostvarenja osvaja na prvo slušanje

  1582

  Orvel

  Dani

  Datum izdanja: 06.11.2015.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sjajan dan
  2. Lud
  3. Ovo nije zapad
  4. Vodi me
  5. Sve nestaje uz ples
  6. Nikad ili sad
  7. Dani
  8. Budi se
  9. 5:12
  10. Ne mislim na to

  Zagrebačka alternativna scena bogatija je za još jedno ime, to je Orvel kojeg čine Igor Ilić, Bojan Arežina, Filip Riđički i Ivo Matić.

  I upamtite ih jer ovi dečki su pravo osvježenje. Nakon nekoliko singlova, od kojih je “Vodi me” izišao na indie kompilaciji “Tragovi“, došlo je vrijeme za debitantski album “Dani“. Jednostavnog naziva, ali jako kompleksne strukture, ovaj je album prava indie pop pjesmarica sa sjetnim, atmosferičnim i sanjivim pjesmama koje su aranžirane zrelo i smisleno. Produkciju i miks potpisuju Igor i Božo Ilić.Već su sa singlovima dali do znanja da se na njih može računati, a kompletna priča je jako zanimljiva i inspirativna. Tekstovi su pamtljivi i jednostavni, ponekad i zakučasti, ali nikad dosadni i repetitivni. Složili su se dijelovi u jednu privlačnu cjelinu i album je pun pogodak.

  Ističu se sintesajzeri i minimalistički zvuk s dream pop podlogom i lo-fi i synth-pop elementima. Atmosfera je pomalo melankolična i sanjiva, ali ujedno i radosna. Kao da je ta ambivalentnost zvuka samo još dodala na draži albuma. Vokalne dionice su odrađene jako dobro i primjetan je taj melodični zvuk samog vokala koji baš odgovara sanjivosti pjesama i tekstova.

  Muziku podržava

  Ima tu i post-punk zvuka kao u sjajnoj “Vodi me” koja zvuči kao hrvatski Interpol s “Turn On The Bright Lights”. Ova numera je možda najjača na albumu jer je u njoj iskristalizirana sama bit albuma – pomalo sanjivo, pomalo žestoko, pomalo u niskom ključu.

  Lud” je posebna priča s laganim bassovima i prigušenim vokalom s tekstom: “patetičan, izmišljen, ovaj song je sasvim, sasvim običan. Običan, nikad lud…“. Ništa tu nije obično i patetično, nego bogato i samosvjesno, pomalo autoironično.

  Doza ludosti je ponekad dobrodošla za stvaranje glazbe i bilo kakve umjetnosti i to ove pjesme potvrđuju. To su pjesme s iskustvom i pozadinom koja je prošla kroz najbolje i najgore, a izašlo iz mladosti koja je svježa, ali i pomalo drska.
  Takva nota je u “Sve nestaje uz ples” gdje kažu “pusti svoj oblik da mijenja se“. Jedna je od radosnijih i razigranijih stvari s pogođenom poantom. Zanimljivo je kako su tekstovi iz pjesme u pjesmu sve bogatiji i puniji.

  Ovo nije zapad” i “Dani” su već poznati singlovi i pored “Vodi me” i to su tri najjače stvari s albuma.

  Ni ostale nimalo ne zaostaju i prate tu priču pomalo zagonetnog zvuka, ali opet dovoljno transparentnog da bi se uklopili u indie pop matricu.

  Podtekst je atmosfera dream popa i syntha, ali ni tu nisu kopirali, nego su ostali i ključu svoje priče koja ostaje vjerna svom zvuku.

  Ostaje nam vidjeti što će nam još Orvel donijeti i možemo im predvidjeti svjetlu budućnost jer ovako dobro debitantsko ostvarenje zaslužuje svaku pohvalu.

  Lijepo je vidjeti da je domaća scena uvijek bogatija za jedno novo ime i da svakim danom sazrijeva i raste i Orvel je zasigurno u toj priči pronašao svoje mjesto.

  Muziku podržava