Samo za upoznate s prijašnjim radom

  863

  Cake

  Pressure Chief

  Datum izdanja: 04.10.2004.

  Izdavač: Columbia / Menart

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Wheels
  2. No Phone
  3. Take It All Away
  4. Dime
  5. Carbon Monoxide
  6. The Guitar Man
  7. Waiting
  8. She’ll Hang The Baskets
  9. End Of The Movie
  10. Palm Of Your Hand
  11. Tougher Than It Is

  Kako pomiješati nekoliko klasičnih glazbenih stilova u jedan, a da istodobno novonastale pjesme zadrže dozu jednostavnosti, bez pretjeranih kompliciranja? Jedan od odgovora, trebalo bi potražiti u američkoj grupi Cake. Radi se o bendu nastalom 1992. godine u administrativno glavnom gradu američke savezne države Kalifornije, u Sacramentu. Iako relativno nepoznat na ovim našim prostorima, u Americi je stekao određeni status, krug obožavatelja, te izgradio respektabilnu karijeru.

  Mislim da je domaćim glazbenim zaljubljenicima ovaj sastav ipak najpoznatiji po obradi starijeg standarda “I Will Survive” od Glorie Gaynor. Također, treba napomenuti da je njihov drugi studijski album “Fashion Nugget” iz 1996. godine, na kojem se i nalazi spomenuta obrada, od strane kritika ocijenjen izvrsnim ocijenama, a dimenziju više ovome bendu daje činjenica da je taj album prodan u više od milijun primjeraka.

  I tako već godinama Cake guraju svoj rock stil, isprepleten primjesama popa, folka, te djelomice još nekih podvrsta. “Pressure Chief” novi je, sveukupno njihov peti rad. Album je to, dojma sam već nakon prvog slušanja, čijem se istraživanju možete prepustiti bez bojazni, i bez ikakvih očekivanja. Gledajući u globalu, rješenje je kao podloga prilikom obavljanja svakodnevnih malih zadovoljstava, kao ispijanja kave ili prelistavanja dnevnog tiska. Svih jedanaest pjesama zvuče jednostavno, krajnje nenametljivo, čak opuštajuće, no ne i dosadno. Želim li biti barem malo kritičan, moram priznati da je svima njima (mislim ovim pjesmama) zajedničko to da im nedostaje upečatljivija crta kreativnosti, koja bi ovaj rad izdigla iz prosječnosti na jednu višu razinu.

  Kao zanimljivije od ostalih, izdvojio bih “Carbon Monoxide” kao nekakvu puno blažu The Clash varijantu, ili “Waiting” koja izgleda kao da pripada zadnjem uradku Badly Drawn Boyja. “Pressure Chief” u cjelini ne treba smatrati jednim od onih radova o kojem će se dugo govoriti (ne posjeduje niti jedan potencijalno veliki hit), no njegova nenametljivost i lakoća slušanja glavni su mu favoriti. Ovaj će rad vjerujem biti vrlo zanimljiv Cake fanovima, i onima bolje upoznatim sa njihovom prošlošću, a preporučio bih ga i svima koji na glazbu gledaju kao na razonodu, dok oni malo zahtjevniji neka ga se klone.

  Muziku podržava