Samo za najvjernije fanove

  1339

  Nelly Furtado

  Loose the Concert

  dvd

  Datum izdanja: 15.11.2007.

  Izdavač: Geffen / Aquarius Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Afraid (Intro)
  2. Say It Right
  3. Turn off the Light
  4. Powerless
  5. Do It/Wait For You
  6. Showtime
  7. Crazy
  8. In God’s Hands
  9. Try
  10. All Good Things (Come to an End)
  11. Give It to Me
  12. I’m Like A Bird (remix)
  13. Glow/Heart of Glass
  14. Forca
  15. Promiscuous(feat. Saukrates)
  16. Party/No Hay Igual
  17. Maneater

  Mnogi su joj zamjerili da se sa svojim trećim studijskim albumom “Loose” prodala. Bez obzira na to, Nelly Furtado je skupila većinu svojih singlova, složila set-listu i uputila se na svjetsku turneju. Osim povećanja brojkica na tekućem računu, rezultat je i DVD-izdanje “Loose the Concert“.

  Njeno prvo live-izdanje donosi snimku koncerta održanog u Torontu te, za razliku od istoimenog CD diska, prošireniji popis pjesama. Da ne duljim previše s ‘tehničkim’ karakteristikama samog materijala, prelazim odmah na koncert.

  Kao što to inače i biva, u show nas uvodi kratki videospot s taktovima pjesme “Afraid” u pozadini. Ubrzo nakon toga na pozornici se pojavljuje i sama Nelly, s vrlo suzdražnom izvedbom “Say It Right“. I preko TV ekrana se osjeti da je ‘Nellyica’ imala veliku tremu, čemu dodatno doprinosi podrhtavanje glasa tijekom pjevanja. To bi bio minus.

  Ubrzo prelazi na vrijeme ‘dok je još bila svoja’ i izvodi “Turn off the Light“. Pozitivna reakcija publike, Nelly dobiva na samopouzdanju i sam koncert kreće prema boljem. Eto i plusa.

  Muziku podržava

  S obzirom da se popis pjesama većinom temelji na stvarima s posljednjeg albuma, koje su više r’n’b i nekakav nazovi hip-hop, jasno je da pozornica ne može ‘zjapit’ prazna. Za taj dio showa pobrinuli su se profesionalni plesači, koji su svoj dio posla obavili sasvim solidno.

  No problem je što je u nekoliko navrata i sama Nelly htjela malo zaljuljati bokovima i pokazati koji plesni korak a là Beyonce Knowles, a to nikako nije izgledalo dobro. Koka, to baš i nije tvoje područje. Piši minus.

  Da ne bi sve bilo plesno i prpošno, dio koncerta je odvojen i za nešto laganije izvedbe pjesama, poput “Showtime” ili pak obrade “Crazy” uz samo dvije akustične gitare, što je ispalo jako dobro. A napokon je i publika imala trenutak pošteno zapjevati.

  Također, na “All Good Things (Come to an End)” uzela je gitaru u ruke i pokazala da i ona zna zasvirati nešto. Simpatično. Može i tu plus?

  I nakon hit-singlova, laganih pjesmuljaka koji su koliko-toliko držali koncert na kvalitetnoj prosječnoj razini, slijedi, blago rečeno, katastrofa. Prvo, neopisivo loša obrada “Give It to Me“, koju je izvela s pratećim glazbenikom (ipak tu treba malo i repat), a koja je ubila svaku čar koju joj je dao Timbaland. Ovo je komotno moglo biti izostavljeno sa set-liste.

  Drugo, nekim čudnim remixom je uništila “I’m Like a Bird“, svoju odskočnu dasku kojom je na početku karijere poput ptičice odletjela u nebeske glazbene visine. I treće, u potpunosti se izgubila u “Promiscuous“, na kojoj ju je zasjenio prateći ‘repajući’ glazbenik. Minus, minus i minus… Cijela priča završava nabrijanom i ‘rockerskim’ uvodom dopunjenom pjesmom o ‘žderačici muškaraca’ ili “Maneater“.

  Ukratko, koncert je prosječan. U nekoliko navrata se pokazuje (i dokazuje) da je Nelly otišla u krivom glazbenom smjeru, u kojem se ipak ne snalazi najbolje. Hitovi joj zvuče jako dobro, idealnim za klupske plesne podije, ali na pozornici to ipak nije to. I više je nego očito kako nema onu potrebnu karizmu kojom bi u trenutku ovladala publikom, a vjerojatno i gledateljem pred TV ekranom. Eh Nelly, imaš stas, dikutabilan glas, ali nemaš ‘ono nešto’. Nažalost, za povratak ptičicama ipak je prekasno…

  Kao i većinu sličnih DVD-izdanja, i ovo krasi dokumentarac o samoj turneji. Nelly će vas provesti kroz backstage, tour-bus, upoznati s ekipom, vidjet ćete kako je doživjela trenutak kad je saznala da je 21. ožujka u gradu Victoria (Kanada) proglašen njenim danom, itd. No zapravo najzanimljiviji dijelovi tog dokumentarca su na samom kraju, gdje se sprda iz “Promiscuous”, te prerušena upada u dvoranu za vrijeme tonske probe, što završava njenim izbacivanjem od strane zaštitara.

  A sad kraj priče – ako ste okorjeli fan i niste joj zamjerili ‘kaj se prodala’, obavezno ćete kupiti ovo izdanje, jer ipak treba bit cool i popuniti kolekciju. Svi ostali – nije greda ako preskočite ovaj DVD.

  Muziku podržava