Ryan Adams čuva pravi američki zvuk

  6

  Ryan Adams

  Prisoner

  Datum izdanja: 17.02.2017.

  Izdavač: Blue Note / Universal Music

  Žanr: Country, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Do You Still Love Me?
  2. Prisoner
  3. Doomsday
  4. Haunted House
  5. Shiver and Shake
  6. To Be Without You
  7. Anything I Say to You Now
  8. Breakdown
  9. Outbound Train
  10. Broken Anyway
  11. Tightrope
  12. We Disappear

  Od prvih taktova novog albuma Ryana Adamsa čut ćete, više nego ikad prije u karijeri ovog kantautora, onaj pravi američki zvuk.

  Svi oni koji znaju kako zvuči Springsteen u naponu snaga, uz čvrste, jednostavne i lako pamtljive gitarske rifove, zavijanje usne harmonike koje asocira na vožnju prašnjavim cestama u filmovima poput “Thelma & Louise”, cijenit će ovu ploču. “Prisoner” je album koji u svom izričaju očekivano odiše nostalgijom, no jače i emotivnije nego na većini dosadašnjih studijskih izdanja plodne Adamsove karijere. Citiranje Bossa u načinu pjevanja (iako je po boji glasa Ryan sličniji Youngu), pogotovo u nonšalantnom izgovaranju stihova laganijih pjesama kao što su “Haunted House” i fenomenalna “Shiver and Shake” i više je nego očito, no ne smeta jer se jednostavno osjeća u svakom trenutku da pjevač to ne radi na ljigav način želeći tako prikupiti dodatne poene kod publike. Naprotiv, iz Adamsa u svakom napisanom i otpjevanom stihu na ovom albumu zrači iskrenost, što je i glavni razlog zbog kojeg je “Prisoner” jednostavno i prekrasno rock’n’roll djelo.

  Melodijski najjača stvar na albumu svakako je “Do You Still Love Me?”, ujedno i singl kojim je album najavljen. Ova punokrvna rock himna očito je nastala pod utjecajem 80-ih…sve je tu poznato – od snenog i pomalo sladunjavog uvoda, predvidivog, no istovremeno i zaraznog ritamskog pulsa pa sve do namjerno dramatičnog hrapavog glasa koji podsjeća na “Footlose” Kennyja Logginsa. Unatoč tome, pjesma fantastično funkcionira i taj pomalo banalan stih “Do You Still Love Me Babe?” ostat će vam zbog svoje melodičnosti u ušima još dugo nakon što ga čujete. Još jedan singl s albuma jest “To Be Without You”, klasična Adamsova folk balada koja se ističe fino nijansiranim tekstom s pokojim genijalnim stihom kao što je “For everything you lose, some wisdom will find its way out”.

  Muziku podržava

  Ovakve profinjene i nadahnute tužaljke Adams nije napisao još od albuma “Easy Tiger” (2007.), njegova do sad najboljeg ostvarenja. Svojom kvalitetom, iskričavim rock melodijama spojenom s romantičnim i specifično američkim zvukom i prozračnim aranžmanima koji daju glazbi da dišu (osluhnite samo “Outbound Train” u kojoj ćete pronaći predivan, nenametljiv solo na gitari), “Prisoner” spada u sam vrh opusa ovog talentiranog glazbenika čijem se gostovanju u Zagrebu ovog ljeta itekako treba veseliti.

  Izvođač: Ryan Adams
  Album: Prisoner
  Datum izdanja:
  Izdavač: Blue Note/PAX AM
  Žanr: country/rock
  Naša ocjena: 4,5/5

  Popis pjesama:
  1. Do You Still Love Me?
  2. Prisoner
  3. Doomsday
  4. Haunted House
  5. Shiver and Shake
  6. To Be Without You
  7. Anything I Say to You Now
  8. Breakdown
  9. Outbound Train
  10. Broken Anyway
  11. Tightrope
  12. We Disappear

  Muziku podržava