Rumba i Karamba

  1238

  Jesse Cook

  The Rumba Foundation

  Datum izdanja: 28.09.2009.

  Izdavač: EMI / Dallas Records

  Žanr: Latino, New Age

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bogota by Bus
  2. Santa Marta
  3. Tuesday’s Child
  4. Manolo’s Lament
  5. Improv 1
  6. La Rumba d’el Jefe
  7. Gaita
  8. Improv 2
  9. Rain Day
  10. Bombay Diner
  11. Afternoon at Satie’s
  12. Cecilia (feat. Jeremy Fisher)
  13. Homebound

  Jesse Cook kanadski je gitarist koji je svoje umijeće sviranja rumbe i flamenca stopio u kombinaciju španjolske tradicionalne glazbe i new agea isporučujući pitke i lako slušljive instrumentalne podloge.

  Glazbenici često znaju govoriti o svojim utjecajima, stoga ni Cook nije izuzetak. U južnoj Francuskoj postoji regija Provansa, a u njoj nacionalni park La Camargue i delta Rhone. Ondje je Cook provodio svoje ljetne praznike tumarajući ulicama tamošnjih gradova i mjesta i družeći se uglavnom s lokalnim romskim stanovništvom.

  Slušajući naćuljenih ušiju i upijajući njihovu glazbu i stil, vjerojatno je tek kasnije shvatio da je njegov prvi susjed, osoba koja mu je najčešće pravila društvo, bio nitko drugi već Nicolas Reyes, vokal i gitarist legendarnih Gypsy Kingsa.

  Njihov flamenco-stil Cooke je iznimno dobro zapamtio i usavršio, a u prilog tome govori i činjenica kako su mu apsolutno svih sedam studijskih albuma (što uključuje i ovaj) inspirirani ritmovima Gypsy Kingsa.

  Muziku podržava

  U 19. stoljeću španjolski su mornari s Kube donijeli novi ritam: bila je to rumba. Romi su je prihvatili i uklopili u već postojeći flamenco-stil, a danas, 150 godina kasnije, Cook zaokružuje priču o ‘rumba flamencu’ moderniziravši je sintetičkim new age zvukovima koji albumu prave više štete nego koristi.

  Svakako da je riječ o vrhunskom talentu, no čini se kako još nije upoznao maksimu ‘manje je više’ pa iz materijala koji je mogao biti odličan instrumentalni album za opuštanje stvara bolno klišeizirani kič uz posve nepotrebnu obradu “Cecilie” Simona & Garfunkela.

  Muziku podržava