Rosalía: U čemu je zapravo štos kod albuma “El mal querer“

  490

  Rosalía

  El mal querer

  Datum izdanja: 02.11.2018.

  Izdavač: Sony Music

  Žanr: Gypsy, Pop, R&B

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Malamente (Cap.1: Augurio)
  2. Que no salga la luna (Cap.2: Boda)
  3. Pienso en tu mirá (Cap.3: Celos)
  4. De aquí no sales (Cap.4: Disputa)
  5. Reniego (Cap.5: Lamento)
  6. Preso (Cap.6: Clausura)
  7. Bagdad (Cap.7: Liturgia)
  8. Di mi nombre (Cap.8: Éxtasis)
  9. Nana (Cap.9: Concepción)
  10. Maldición (Cap.10: Cordura)
  11. A ningún hombre (Cap.11: Poder)

  Zadnjih nekoliko mjeseci sve više pažnje privlači mlada španjolska pjevačica u usponu. Rosalía Vila Tobella, poznatija pod mononimom Rosalía, nedavno je izbacila drugi album dojmljivog imena “El mal querer“. Rosalía donosi audiovizualizaciju običaju svog podneblja i provokativnih motiva kroz video spotove i specifičan, melankoličan, a piskutav glas. Zapazio ju je i velik broj slavnih, velikih imena, izdana je i suradnja s J Balvinom, “Brillo“, a kuha se i nešto s Pharrellom Williamsom.

  Rosalía spaja naizgled nespojive, ali odavno prisutne žanrove, u stavom, borbom i ljubavnom boli nabijen album. “El mal querer“ se zajedno sa svojim tekstovima, emocijama prenesenima njenim pjevanjem i aranžmanima, preko dojmljivog i provokativnog omota albuma do nje same kao ličnosti, više doima kao pokret ili jaka izjava, nego “samo” kao glazbeno ostvarenje. Je li halabuka oko nje opravdana ili ne? Rekao bih, ovdje je s razlogom. On se opravdava u njenoj neočekivanosti među današnjom glazbom, posljedično njenoj posebnosti, a onda tek samom kvalitetom predstavljenoga. Međutim, glazba je vrijedna slušanja. Njezin zvuk, definiran kao flamenco-pop, na današnjem je globalnom tržištu rijetka pojava, gotovo novost, a njen se izričaj hrabar i jedinstven.

  Muziku podržava

  Rosalía je pronašla načine da spoji pop, flamenco i španjolske korijene s gypsy influencama i zvukovima. Album je ugostio razne kombinacije spomenutih. Zajedno kulminirajući u zbirci pjesama gdje je svaka dovoljno posebna za ponovno preslušavanje i odmjeravanje snaga koja zapravo je favorit. Do trenutka kad postane nebitno koja je bolja.

  “El mal querer“ maleno je, ali snažno izdanje. Inspirirano popu nesklonim žanrovima i naizgled možda i teško za slušanje. Početno naporni usklici, suviše prozračno pjevanje, ponešto repeticije i magija nespojivog, ubrzo postaje Rosalíi svojstveno. Koliko god direktan, koncentiran i svojstven, album je dovoljne širine da dodvori i široj publici. Na istom izdanju udovoljila je mainstreamu, istovremeno ostajući apsolutno svježa i zanimljiva, ali ostajući dostojanstvena spram korijena. Dodatno, Rosalía je sudjelovala u skladanju i produciranju svih pjesama na albumu te u tekstopisanju. Također, svirala je i klavijature i gitaru.

  Album je vir tople i hladne energije. Gotovo teško shvatljiv. Na trenutke bolan gotovo utučen, iscrpljujuć, nervira, a s druge strane užaren, ekspanzivan i neočekivan. Plovit ćete iz erotičnih, hipnotizirajućih, gotovo R&B komada poput “Malamente“ u klupske hitove “Que no salga la luna“ i “Pienso en tu mirá“ prema gudačkim igrama na “Reniego“ i ranjivim višeglasjima “Bagdada“. Potonja čak koristi sample sto puta prožvakane “Cry Me A River“ (Justin Timberlake), ali ostaje jedna od pamtljivijih na albumu (ne zbog samplea). Također, ističe se i “Nana“, gdje je u prvom planu njen glas, a podloga je sačinjena isključivo od auto-tuneom produciranih vokalnih dionica Rosalíe.

  Aktualni singl, “Di mi nombre“, pjesma je koju ćete možda na prvo slušanje zaobići, a zapravo je jedna od vrijednijih na izdanju. Ova mala gozbica na stol stavlja malo chantova i zarazni ritam pljeskanja ruku te jednostavno klavijature za ugođaj. Njen glas pleše između svega spomenutog, opisujući još jednu senzualnu epizodu. Predviđam da bi “Di mi nombre“ mogao dobiti neki bomb remiks u skoroj budućnosti i, koliko god to otužno zvučalo iz perspektive autentičnosti umjetnika, pomoći najširoj publici da sazna za tj. prihvati Rosalíu.

  Sveukupno, “El mal querer“ predstavlja konceptualni album, jedinstven na tržištu, stvoren otvorenog uma. Parafrazirajući riječi nje same, možemo reći da je album dovoljno flamenco ako slušatelj smatra da je prezentacija istog bila dovoljna da se on vidi kao primarna inspiracija albuma. Dovoljno pop ako mislimo da je album dovoljno uspješan. I dovoljno eksperimentalan, ako mislimo da je preuzeto dovoljno rizika. Rosalía tvrdi: “Moji temelju su u flamencu, to je moja baza i moja vizija će uvijek teći iz tog žanra, ali na slobodan i otvoren način, bez predrasuda.”

  Muziku podržava