Romantika na ženski način

  1898

  Xuefei Yang

  Romance de Amor

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: EMI / Dallas Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Albéniz: Asturias
  2. Traditional: Romance de Amor
  3. Tárrega: Recuerdos de la Alhamra
  4. Rodrigo: Zapateado
  5. Lennon/ McCartney: Michelle
  6. Myers: Cavatina
  7. Sagreras: El Colibri
  8. Milchberg/Robles/ Simon: El Condor Pasa
  9. Lauro: Seis por derecho
  10. Mangoré: Un Sueno en la Floresta
  11. Villa-Lobos: Etude No.7
  12. Matos Rodriguez: La Cumparsita
  13. Kim/ Yang.: I Believe
  14. Traditional: Sakura
  15. Deng/Li: Spring Breeze
  16. Aguilar: Anak

  Poslušala sam CD “Romance de Amor“, bila vrlo zadovoljna glazbom, a onda sam se zainteresirala. Tko je ta mlada dama koja svira tako da pomislite da je zapravo riječ o dvije gitare jer samo jedna ne može tako zvučati?

  Oduševila sam se njenim životopisom. U ljeto 2007. nastupila je na Dubrovačkim ljetnim igrama, samo što ja tada nisam ni znala za nju. Naime, kineska gitaristica Xuefei Yung je za gitaru ono što je Vanessa Mae za violinu; čudo.

  Bila je prva gitaristica koja je upisala glazbenu školu u Kini, prva koje je diplomirala na Središnjemu glazbenome konzervatoriju u Pekingu i prva koja je nastavila studij gitare na Zapadu.

  Već u mladosti je nastupala u većem dijelu svijeta, i osvajala brojne nagrade. Kada je imala četrnaest godina, čuo ju je i njome bio oduševljen veliki skladatelj za gitaru Joacin Rodrigo.

  Muziku podržava

  Pri svome posjetu Pekingu veliki gitarist John Williams bio je toliko ponesen njenim sviranjem da je dvije svoje Smallmanove gitare poklonio pekinškome Konzervatoriju, posebno za Xuefei Yang a i ostale najbolje studente.

  Od 2000.godine Xuefei Yang je boravila u Londonu gdje je kod Michaela Lewina, Johna Millsa i Timothya Walkera na Kraljevskoj muzičkoj akademiji završila studij, osvojivši pritom koncertantnu diplomu.

  Album “Romance de Amor” predstavlja je kao mladu romantičnu ženu, s jedne strane vrlo nježnu i osjećajnu, a s druge kao borbenu i odlučnu.

  Privučena je španjolskom gitarom. Nije ni čudo, kada su za klasičnu gitaru skoro najbolje kompozicije napisali španjolski skladatelji. Tako se na albumu nalazi poznata Albénizova “Asturia“, a ova izvedba mi je do sada najkvalitetnija koju sam čula.

  Bez obzira što nije Španjolka, španjolske stvari izvodi kao da posjeduje njihovu ‘uzavrelu krv’. “Zapateado” je Rodrigov odlučan ples u trodobnoj meri, a Rodriguezova “La Cumparsita” je tango.

  Njena tehnika sviranja besprijekorna je u Tárregovoj pjesmi “Recuerdos de la Alhamra” u kojoj istovremeno trza po žicama kao po bisernici, a u donjem glasu muzikalno izvodi melodiju.

  Album je zapravo marketinški vrlo dobro osmišljen. Osim španjolskih, dosta teških pjesama, tu se nalaze i obrade poznatih pjesama, kao što su The Beatlesova “Michelle” i “El Condor Pasa” Paula Simona. Mješavina starog, novog, posuđenog i komercijaliziranog.

  Tu su također i neke kineske narodne pjesme, među njima i “Sakura” što bi u našem jezično-kulturnom prijevodu označavalo žensku ljepotu i seksualnost.

  Vjerojatno najpoznatija ljubavna instrumentalna pjesma svijeta je pjesma “Romance de Amor” po kojoj je i nazvan album, u vrlo osjetljivoj i senzualnoj izvedbi, možda malo presladunjavoj.

  Pjesme albuma su iz raznih krajeva svijeta, a ona ih sve povezuje jedinstvenim sviranjem. Također, u izboru pjesama napravljen je dobar redoslijed u kojemu se izmjenjuju brze i polaganije skladbe i tako razbijaju moguću monotoniju.

  Ovim albumom Xuefei Yung potvrđuje mišljenja mnogih glazbenika da je trenutno tehnički i interpretativno najbolja gitaristica na svijetu. Oduševila je velike svjetske gitariste i ostale ljubitelje glazbe.

  Album je upravo onakav kakvo mu je i ime, romantičan. Glazbena izmjena mirne i strasne ljubavi. Nije to ozbiljan repertoar, ali omogućuje prezentiranje njenog sviranja; dobre tehnike u svrsi izražavanja osjećaja i tople ekspresivnosti u zvuku.

  Svaki gitarist bi ovaj album svakako trebao imati u svojoj kolekcije i učiti iz njenog sviranja. Za sve ostale, ovo je album s kratkim pjesmama očito idealan za romantične večeri.

  Muziku podržava