Rock’n’roll cijelog svijeta

  2054

  Kiss

  Kissology - The Ultimate Kiss Collection vol. 1 1974.-1997.

  dvd

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Eagle Vision / Menart

  Žanr: Hard Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Acrobat
  2. ABC’s in Concert: Nothin’ to Lose, Firehouse, & Black Diamond
  3. The Mike Douglas Show: Interview & Firehouse
  4. Deuce
  5. Strutter
  6. Got to Choose
  7. Hotter Than Hell
  8. Firehouse
  9. Watchin’ You
  10. Nothin’ to Lose
  11. Parasite
  12. 100,000 Years
  13. Black Diamond
  14. Cold Gin
  15. Let Me Go, Rock & Roll (Incomplete)
  16. The Midnight Special: She, Black Diamond
  17. Kiss Alive Promo Clip: C’mon and Love Me/Rock and Roll All Nite
  18. Documentary: Cadillac, Michigan
  19. Deuce
  20. Strutter
  21. C’Mon and Love Me
  22. Hotter Than Hell
  23. Firehouse
  24. She
  25. Parasite
  26. Nothin’ to Lose
  27. 100,000 Years
  28. Black Diamond
  29. Gold Gin
  30. Rock and Roll All Nite
  31. Let Me Go, Rock ‘N’ Roll
  1. So It Goes: British TV Segment
  2. The Paul Lynde Halloween Special: Interview & King of the Night Time World
  3. Detroit Rock City
  4. Take Me
  5. Let Me Go, Rock ‘N’ Roll
  6. Ladies Room
  7. Firehouse
  8. Makin’ Love
  9. I Want You
  10. Cold Gin
  11. Do You Love Me?
  12. Nothin’ to Lose
  13. God of Thunder
  14. Rock and Roll All Nite
  15. Shout It Out Loud
  16. Beth
  17. Black Diamond
  18. Don Kirshner’s Rock Concert: I Want You, Hard Luck Woman, Love Em and Leave Em
  19. I Stole Your Love
  20. Take Me
  21. Ladies Room
  22. Firehouse
  23. Love Gun
  24. Hooligan
  25. Makin’ Love
  26. Christine Sixteen
  27. Shock Me
  28. I Want You
  29. Calling Dr. Love
  30. Shout It Out Loud
  31. God of Thunder
  32. Rock and Roll All Nite
  33. Detroit Rock City
  34. Beth
  35. Black Diamond
  1. I Stole Your Love
  2. Ladies Room
  3. Firehouse
  4. Love Gun
  5. Makin’ Love
  6. Christine Sixteen
  7. I Want You
  8. Calling Dr. Love
  9. Shout It Out Loud
  10. God Of Thunder
  11. Rock And Roll All Nite
  12. Black Diamond

  Sveopćoj i sveprisutnoj invaziji kompilacijskih izdanja pridružili su se i legendarni američki glam hard-rockeri Kiss, ali ipak s malo drukčijom, ili puno drukčijom koncepcijom. Jer ono ne ‘reciklira’ izvorni oblik nečega što je već objavljeno, nego nas vraća u početke jednog od najznačajnijih rock bendova svih vremena, donoseći sa sobom povijesne dokumente koji nisu nikada bili objavljeni na istom mjestu.

  Materijale koje bismo mogli nazvati i dokumentarnim i edukativnim, jer se iz njih može iščitati kako i zašto je jedan ‘običan’ bend u kratkom vremenu postao svjetski fenomen. Riječ je o jednom iscrpnom i opsežnom dokumentarnom DVD box-setu, prvom u nizu trilogije, koji se bavi najranijom, mnogi kažu i najboljom, fazom djelovanja Kissa – onom između 1974. i 1977. godine.

  Prvo poglavlje nosi jednostavan naziv “Kissology – The Ultimate Kiss Collection vol. 1 1974.-1997.“, a sastoji se od tri DVD-a na kojima se nalaze snimke koncerata, raritetni intervjui, snimke pojavljivanja u TV-emisijama, promotivni videospotovi, dokumentarci, i sve to sistematski obrađeno u čak sedam sati trajanja.

  Dakle, potrebna je potpuna koncentracija, ali i puno vremena želi li se proanalizirati u potpunosti. Moram pri početku istaknuti, kako i obično biva s izdanjima sastavljenim od materijala koji nisu prvotno bili planirani za ‘izlazak u javnost’, da i ovo baš ne ‘blista’ kvalitetom slike i zvuka, što se, na kraju krajeva, niti ne može očekivati, budući da su sve snimke ‘prekoračile’ i tri desetljeća starosti. No da se iz njih izvuklo dosta i da je poboljšan, makar i minimalno sound, nešto i slika, to se da zamijetiti. Toliko o slici i zvuku, a sada se posvetimo ipak onom najbitnijem, prebogatom sadržaju box-seta o prvim godinama povijesti Kissa.

  Muziku podržava

  Prvi DVD, razumljivo, otvara i najstarija snimka, snimljena još 17.2.1974., na koncertu u Long Beachu, pa slijedi predstavljanje benda u ABC-evoj emisiji ”In Concert” s tri pjesme. Zanimljivo je i još jedno pojavljivanje u tadašnjem, jako cijenjenom, showu Mikea Douglasa, 29.4.1974., u kojem je prikazan pomalo smiješan i provokativan intervju sa Gene Simonsom, za čijeg je trajanja odsvirana pjesma “Firehouse“.

  Središnji dio prvog DVD-a zauzima cjelokupna snimka koncerta održanog 31.1.1975. u San Franciscu, a specifičnost tog nastupa je i ta što je snimljen u crno-bijeloj tehnici.

  Očekivano, ovaj dio izdanja je i najnekvalitetniji što se tiče zvuka i slika, ali to smo već apsolvirali pa da se ne vraćamo. Na tom se koncertu set-lista sastojala od naslova s prva dva studijska albuma (“Kiss” (1974.) i “Hotter Than Hell” (1974.)), od kojih bih izdvojio naslove “100,000 Years“, “Cold Gin” i “Deuce“.

  Iza naslova “The Midnight Special” kriju se koncertne izvedbe pjesama “She” i “Black Diamond” od kojih je ova druga u crno-bijeloj tehnici. Slijede promotivni spotovi superuspješnog koncertnog albuma Kissa “Alive” iz 1975., na koje se veže zanimljiv dokumentarac snimljen 9. i 10. listopada 1975. u Michiganu, koji ukratko prikazuje što je sve u stanju bio prouzročiti Kiss samo svojom pojavom u nekom gradu gdje su nastupali.

  Pravo ‘ludilo’, euforiju bez granica. Zanimljivo je vidjeti kako su mnogi građani Michigana za posjeta Kissa ‘nabacili’ njihove maske – od ‘običnih’ ljudi, preko igrača footballa, pa sve do uglednih političara koji su također i ugostili bend. Definitivno, Kiss već tada nije bio samo atrakcija i trend, nego i – brend. Posljednji dio prvog DVD-a zauzima još jedan koncert, ovaj put radi se o nastupu snimljenom u Detroitu, 26.1.1976.

  Drugi DVD otvara kratka priča o odlasku u Europu, prvom nastupu u Velikoj Britaniji, a sve to popraćeno je i intervjuima s Kissovcima te snimkama s prvog britanskog koncerta. Povratak u Ameriku donosi još jedno pojavljivanje u specijalnoj TV-emisiji, ovoga puta Paula Lyndea, a povodom Halloweena. U sklopu te emisije u prigodno uređenom studiju bend je izveo pjesmu “King Of The Night Time World“.

  Vjerojatno najbolji dio cjelokupnog izdanja dolazi nam u vidu još jednog koncerta, snimljenog ovaj put van američkog tla, i to 2.4.1977. u Budokan Hallu u Tokiju, a zatim na red dolazi još jedno televizijsko predstavljanje Kissa, s Donom Kirshnerom u njegovoj emisiji Rock Concert, u kojoj su puštene “Hard Luck Woman“, “Love ’em And Leave ’em” i “I Want You“, pjesme snimljene 21.11.1976. na nastupu u Massachusettsu. Drugi disk završava još jednom poslasticom, snimkom koncerta s “Love Gun” turneje, održanog 2.9.1977. u Houstonu.

  Treći disk je ‘poklon’, ili bonus, a na njemu je jedan sat snimke koncerta održanog u Capital Centru u Largu, 20.12. 1977. godine. Isto tako, kao bonus kompletnog izdanja može se doživjeti i jako lijepo pakiranje, booklet od dvadeset stranica s pisanim dokumentarcem i mnoštvom starih, jako dobro ‘photoshopiranih’ fotki, te repliku backstage propusnice s proljetne turneje 1975. godine.

  Na kraju svega, mislim da je sasvim logično da bend profila Kissa, koji je predstavljao, odnosno još uvijek predstavlja, jedno od najjačih imena svjetske rock-glazbe, dobije ovakvu retrospektivu koja koncepcijski podsjeća na Iron Maidenove “Early Days”. S time da je (možda) problem Kissa taj što su u bližoj povijesti prečesto zatrpavali scenu mnogim, nekima i totalno bespotrebnim kompilacijskim izdanjima. No ovo definitivno nije takvo i za ljubitelje ne samo Kissa, nego i vrhunskog rocka, neizostavni je eksponat. Ili bi trebao biti.

  Uz ostalo i zato što je još jedan vjerodostojan pokazatelj vremena u kojima se istinski voljela muzika i nije se stvarala na umjetan način. Vremena za koja je i Paul Stanley izjavio da su u njima bili ‘gladni’ za onim što su radili, ‘gladni’ da budu Kiss, ‘gladni’ za rockom, te im novac i slava nisu bila u prvom planu. Jesu li im kasnije bili, to neka svako sam procijeni. Ili pričekajmo svi zajedno da izađe “Kissology 2”.

  Muziku podržava