Rijetki big band album slavnog alt saksofonista

  1249

  Cannonball Adderley And His Orchestra

  African Waltz (Reissue)

  Datum izdanja: 20.03.2006.

  Izdavač: Riverside / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Something Different
  2. West Coast Blues
  3. Smoke Gets In Your Eyes
  4. The Uptown
  5. Stockholm Sweetnin’
  6. African Waltz
  7. Blue Brass Groove
  8. Kelly Blue
  9. Letter From Home
  10. I’ll Close My Eyes
  11. This Here

  Poznat kao vođa jednog od najznačajnijih malih jazz sastava u šezdesetima, alt saksofonist i skladatelj Julian Cannonball Adderley je 1961. utemeljio big band s kojim je snimio album “African Waltz“. Istoimeni single tada je ostvario iznimnu prodavanost, te je zauzeo visoko mjesto na ljestvicama pop glazbe.

  Za ovaj je album aranžmane priredio poznati saksofonist Ernie Wilkins koji je ravnao big bandom prigodom snimanja. Dio tog posla obavio je Bob Brookmeyer. Upotrijebivši bogato iskustvo što ga je stjecao aranžirajući za Counta Basiea, Harryja Jamesa, Quincyja Jonesa i druge poznate jazz orkestre, osim što je ostvario močan zvuk big banda, raznolikost i pitkost, Wilkins je uspio zadržati feeling i duh kojim su zračili Adderleyevi mali sastavi, te suvremeni jazz pristup.

  To mu je uspjelo zahvaljujući izvrsnoj postavi u kojoj su svirale zvijezde jazza, između ostalih trubači Clark Terry, Joe Newman i Nat Adderley, trombonisti Bob Brookmeyer, Melba Liston i Jimmy Cleveland, saksofonisti Oliver Nelson i Jerome Richardson, klavirist Wynton Kelly, kontrabasist Sam Jones, bubnjari Charlie Persip ili Louis Hayes, udaraljkaši Ray Baretto i Michael Olatunji. Većinu solističkih dionica preuzela su braća Adderley i Kelly, a kao solisi su zastupljeni i Brookmeyer, Nelson i Richardson.

  Osim standarada poput “Smoke Gets In Your Eyes” i “I’ll Close My Eyes“, izvode skladbe poznatih jazzista koji su djelovali u to doba: gitarista Wesa Montgomeryja, klavirista Juniora Mancea i Wyntona Kellyja, trubača i kornetista Nata Adderleyja, te tada mladog trubača i vođe jazz orkestra Quincyja Jonesa i još mlađeg trubača Chucka Mangionea.

  Muziku podržava

  Kompakt disk izdanje sadrži godinu dana poslije snimljenu izvedbu poznate skladbe “This Here” klavirista Bobbyja Timmonsa, člana Adderleyjeva kvinteta. Ta je skladba bila hit na repertoru Adderleyjeva kvinteta, a ova izvedba, utišana nakon tri minute, bila je izvorno objavljena na albumu “Alabama/Africa”.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava