Riječka porcija svestranog jazza

  920

  Denis Razz

  For Believers Only

  Datum izdanja: 30.12.2013.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Marina C. R.
  2. Hotel Continental Handrail
  3. Mr. Pumpman
  4. Country Bird
  5. HKD Stompin
  6. Baby Give Me a Chance
  7. For Believers Only
  8. L’Etude Noire
  9. Dosadno je i prazno sve
  10. Termitology

  Bilježnica unutar CD-a, kao i izjave Razumovića, govore nam da je materijal za ovaj album sniman od 2008. do 2013., što predstavlja zaista dug period za snimanje albuma.

  Riječki saksofonist već je godinama prisutan na sceni pa je za ovaj
  album pomno izabirao suradnike, naglašavajući da mu je najvažniji odabir
  bio onaj ritamske sekcije.Album se sastoji od deset skladbi koje idu preko sat vremena i odmah prilikom prvog slušanja najzamjetnija je karakteristika česta promjena karaktera i ugođaja skladbi, što vjerojatno i izvire iz dugog perioda snimanja. Prvu “Marina C. R.” i drugu “Hotel Continental Handrail” spaja relativno malo toga. Ugođaj uvodne, iako je ona kraća, bitno je sporiji i teži, dok veseli “Hotel” repetitivno ponavlja melodiju koja bi bez problema mogla funkcionirati kao pop skladba.

  Već treća skladba “Mr. Pumpman“, uz pomoć predivnog dobro svima znanog zvuka gitare koja se svira i uštekana i ištekana, vuče itekako prema bluesu. Nakon dvije i pol minute gitara prelazi u jazz formu i blues postaje prošlost da bi ga se na kraju vratilo. Vrlo zanimljiva kompozicija.

  Muziku podržava

  Country Bird” pak zvuči kao moderan fusion i nakon te četiri skladbe koje su svaka drugačije od one prethodne i one sljedeće jasno je da je ova ‘žanrovska zbrka’ možda i glavna diferencijacijska točka od albuma kolega mu.

  Naslovnom kompozicijom dominira klavir, a vrijedi izdvojiti i posljednju skladbu “Termmitology” koja ima i gostujućeg pjevača, što je još jedna potvrda tezi da je na ovom albumu gotovo sve moguće, barem u jednom prepoznatljivom jazz okviru. A to je ujedno i najbolja strana albuma.

  Kad bi se tražila zamjerka albumu, ona bi se odnosila vjerojatno na preduge skladbe (ili prevelik broj, ili čak i oboje) jer 64 minute albuma nešto malo prelazi normalne granice.

  Pet godina snimanja ipak je donijelo album kojem je najveći adut u tomu što slušatelj s veseljem čeka što će se dogoditi u sljedećoj skladbi. Razumović je to uspio unatoč čestim promjenama pratećih glazbenika. Još ako u smjesu dodamo da je skladba “Termitology” nastala kao posveta riječkom punku i rocku, vidimo da je kod Razza zaista sve moguće.

  Muziku podržava